14 januari: Makar Sankránti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dit festival valt op de dag wanneer de zon zijn noordwaartse reis begint en het sterrenbeeld Steenbok (Makar) ingaat. Sankránti is het verplaatsen van de zon van het ene teken van de dierenriem naar het andere.

De invloed van de zon op ons en op alles om ons heen is erg groot. Het is daarom niet verwonderlijk, dat de hindu’s een aparte dag hebben gewijd aan het betuigen van respect aan de zon, die als een zeer belangrijk deel van de schepping gezien wordt. De dag begint met het nemen van een bad in de wateren van de heilige rivieren en het aanbidden van de zon. Traditioneel wordt deze dag als heilig beschouwd. Een verhaal uit de Mahábhárata vertelt dat Bhíshma Pitámah deze dag uitkoos om te sterven.
Hij was door de pijlen van Arjun geveld en lag zwaargewond op een “pijlenbed”. Bhíshma had een zegening gekregen dat hij zijn tijdstip van overlijden zelf mocht vaststellen en zodoende wachtte hij dagen af totdat de dag van Makar Sankránti kwam.

Er wordt ook gezegd dat als men op deze dag komt te overlijden, men dan niet meer wordt wedergeboren. Sesamzaad en rijst zijn de belangrijkste ingrediënten bij dit festival.
Makar Sankránti is een dag waarop vernieuwing in het leven van hindu’s plaatsvindt en oude dingen en onderlinge problemen losgelaten worden.
In sommige streken in India worden ook grote brandstapels gemaakt, waarbij oude spullen en kleren die in onbruik zijn geraakt, worden verbrand.

Daarnaast is Makar Sankránti een oogstfeest, waarbij dank wordt betuigd aan alles en iedereen die heeft bijgedragen om de oogst tot een succes te maken, dus ook aan de zon en regen.

AUM Súryáyanamah
is een eenvoudige korte mantra ter ere van de zon.

OHM

Share.

Leave A Reply