14 november: Wereld Diabetes Dag

De diabetische voet: voorkom amputaties

 Wereld Diabetes Dag (WDD) werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld, niet alleen onder volwassenen maar ook onder kinderen.

WDD vindt elk jaar plaats op 14 november ter gelegenheid van de verjaardag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922.

 Elke minuut wordt in de wereld een been of voet geamputeerd als gevolg van diabetes. De reden? Diabetes gaat gepaard met een aandoening van het zenuwstelsel, waarbij de voet ongevoelig is voor pijn. Patiënten merken hierdoor wonden en infecties vaak niet op.

 De diabetische voet is onder andere te herkennen aan:

* Droge voeten of kloofjes

* Minder gevoel in de voeten

* Tintelingen of pijn

* Vaak koude voeten

* Wondjes die moeilijk genezen

* Verkleuringen aan tenen of voeten

Wat kan men doen om een diabetesvoet te voorkomen?

  – Laat u regelmatig controleren door uw behandelende arts zodat de diabetes onder controle is en blijft.

– Het belangrijkste wat patiënten met diabetes zelf kunnen doen is op de hoogte zijn van de risico’s en hun voeten dagelijks bekijken. Als u zelf niet goed onder uw voeten kunt kijken, vraag dan een ander dit te doen, of gebruik een spiegel.

Bij elk probleempje (schimmel, blaren, eeltknobbels, slecht geknipte nagels) moet de patiënt professionele hulp raadplegen om de voet te verzorgen en te voorkomen dat het probleem groter wordt. 
– Een onberispelijke voethygiëne waarbij de voeten niet alleen zorgvuldig gewassen en gedroogd worden, maar ook goed insmeren met crèmes. Kloofjes zijn ook blessures die voor problemen kunnen zorgen.
– Draag goede, comfortabele, gesloten schoenen en geen hoge hakken die teveel druk uitoefenen op de voeten. Voordat je ze aantrekt controleer of er geen steentje of een ander voorwerp in zit.
– Loop nooit blootsvoets om het risico op wondjes te voorkomen.
– Ontsmet en verzorg het kleinste wondje of de kleinste irritatie.

– Wees extra voorzichtig bij het nagelknippen.

– Gebruik geen irriterende producten om wratten, eksterogen, enz. te behandelen.

– Als u een verband moet gebruiken,  geef de voorkeur aan steriel verband.

 Als u er op tijd bij bent, voorkomt u ernstige infecties,

standafwijkingen van de voet en in het ergste geval zelfs amputatie.