3 mei: Dag van de persvrijheid

De Internationale Dag van de Persvrijheid is jaarlijks ingesteld op 3 mei.

De dag werd in 1993 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen om bewustzijn te kweken voor het belang van persvrijheid, en regeringen eraan te herinneren hun plicht te vervullen het eraan gekoppelde artikel 19 van de Universele verklaring van de rechten van de mens en de Verklaring van Windhoek uit 1991 te handhaven. Op de Dag van de Persvrijheid wordt het grondrecht dat ‘vrijheid van drukpers’ heet, geregeld: de ultieme vrijheid alles te mogen zeggen en schrijven wat je wil. Dat is een groot goed dat intact gehouden moet worden, en in andere landen zelfs uitgebreid moet worden. Want nog op te veel plaatsen in deze wereld is vrijheid van pers helemaal niet zo vanzelfsprekend.
In slechts een vijfde van de wereld geldt totale persvrijheid. In veel landen kunnen journalisten de waarheid niet melden, en worden zij soms zelfs gevangen genomen of vermoord. Op deze Dag staan we stil bij ons wonderlijke recht dat persvrijheid heet en bij de landen waar dit beter kan. 

UNESCO onderstreept sinds 1997 jaarlijks de persvrijheid door op deze dag de Guillermo Cano Internationale Prijs voor Persvrijheid uit te reiken. De prijs werd genoemd naar Guillermo Cano Isaza, de redacteur van de Colombiaanse krant El Espectador, die vanwege zijn uitgebreide berichtgeving over de drugsbaronnen in het land op 17 december 1986 werd vermoord in Bogota.

Deze dag is ook een goede gelegenheid om de doelstelling en verdiensten van de vrije pers te promoten en te benadrukken dat een vrije pers vrede en welvaart kan brengen in deze roerige wereld.

                             Bron: o.a. beleven.org; fijnedagvan.nl