31 mei: Internationale Dag tegen Roken en Tabak

Op 31 mei ieder jaar wordt de Internationale Anti-Tabaksdag gehouden, een Dag die door de World Health Organisation (WHO) is uitgeroepen om aandacht te besteden aan de gevaren van tabak. Op deze jaarlijkse Dag informeert de WHO het publiek wereldwijd over de gevaren van roken, wat de organistie doet om het ’tabaksepidemie’ tegen te gaan en hoe mensen zelf hun ‘recht op gezondheid en gezond leven’ te claimen. 

TABAK

Tabak is een product afkomstig van de bladeren van de tabaksplant Nicotiana tabacum, dat als genotmiddel wordt gerookt, gekauwd (gepruimd) en gesnoven.

Rookbare vormen van tabak zijn shag, sigaretten, sigaren en pijptabak; voor het snuiven wordt tabak tot snuiftabak gemalen en om te kauwen als pruimtabak verkocht. Verreweg de meeste tabak wordt echter als sigaretten geconsumeerd.

VERSLAVING

Van verslaving is sprake wanneer iemand grote moeite heeft het gebruik van een bepaald middel te staken, ook al is hij of zij ervan overtuigd dat dit gebruik overwegend nadelige gevolgen heeft: het verlangen naar het ‘goede gevoel’ heeft de overhand. Verslaving is dus in de eerste plaats een motivatieprobleem. Daarnaast kan het gebruik van het middel lichamelijke veranderingen veroorzaken, vooral in de hersenen, waardoor afhankelijkheid ontstaat; bij staken van het gebruik treden dan ontwenningsverschijnselen op.

 

ROOKVERSLAVING

Rookverslaving is de verslaving aan het roken van tabak, en wordt veroorzaakt door de stof nicotine en de daaraan gekoppelde geestelijke verslaving. Vooral het gebruik van rookbare vormen van tabak, en dan met name sigaretten, vormt een belangrijke oorzaak van gezondheidsproblemen over de gehele wereld; rokers hebben een 5 tot 10 jaar kortere levensverwachting dan niet-rokers, en vele ziekten hebben een min of meer sterke relatie met het gebruik van tabak; van longkanker, hartinfarct, beroerte, mond- tong- slokdarm- maag- en blaaskanker tot emfyseem en COPD.

Artsen raden het gebruik van tabaksproducten dan ook sterk af en in vele landen zijn gezondheidswaarschuwingen op de verpakking verplicht.

 PASSIEF ROKEN

Passief roken het inademen van rook geproduceerd door andermans sigaretten, pijpen of sigaren. Dit wordt vaak, vooral door niet-rokers als niet prettig ervaren. Ook worden de gevolgen van het inademen van rook voor passieve rokers gevaarlijk geacht. De laatste jaren hebben overheden in vele landen maatregelen genomen, in de vorm van een rookverbod, om passief roken te beperken.

STOPPEN MET ROKEN EN AANKOMEN

Je hebt van veel mensen gehoord dat ze zijn aangekomen toen ze stopten met roken, dat maakt je angstig om ook die stap te nemen. Ook al weet je hoe slecht het voor je is en dat je er op latere leeftijd waarschijnlijk minder goed uit zult zien als je doorgaat met roken.

Waarom komen mensen die stoppen met roken meestal aan?

Roken zorgt voor een verhoogde stofwisseling. Je verbrandt door te roken dus meer kilocalorieën dan iemand die niet rookt. Naast het feit dat de meeste gestopte rokers aankomen door de vertraagde stofwisseling, compenseren veel rokers het gebrek aan nicotine door extra te eten en meer te snoepen. Dit komt doordat je geur- en smaakorganen beter gaan functioneren als je niet meer rookt.

TIPS om te stoppen met roken en niet aankomen
Om je toch over die streep te halen om te stoppen met roken zijn hier een aantal tips die voorkomen dat je zult aankomen als je gaat stoppen met roken.

  1. Ga extra sporten. Het liefst elke dag. Stoppen met roken vertraagt de stofwisseling maar sporten versnelt de stofwisseling. Zo compenseer je dit en blijft je lichaam ongeveer op hetzelfde niveau qua stofwisseling. Daarnaast voel je je fit en gezond na het sporten en heb je veel minder behoefte aan sigaretten. Als je na het sporten erge honger hebt, drink dan voldoende en eet bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt of een stuk fruit.
  2. Zorg ervoor dat je altijd suikervrije kauwgum op zak hebt. Wissel de mintsmaken af met suikervrije fruitkauwgom.
  3. Poets regelmatig je tanden, je merkt dan hoe lekker het is om een frisse mond en adem te hebben. Je hebt daardoor minder snel trek in zoetigheid en ook de verleiding tot het nemen van een sigaret wordt daardoor kleiner.
  4. Elimineer alle ongezonde producten uit je huis en sla gezonde snacks in. Koop veel fruit, bijvoorbeeld mandarijnen. Doordat je even met iets anders bezig bent, het pellen van de mandarijn, geef je jezelf een rustmoment, wat je eigenlijk ook doet wanneer je een sigaret rookt. Mandarijnen bevatten weinig kilocalorieën en zijn erg gezond. Ook gezonde tussendoortjes als rijstwafels, liga evergreen, en drinkbouillons zijn een must om in huis te hebben. Ze zijn mager waardoor je niet snel aan zult komen.
  5. Als je heel veel trek hebt in een sigaret ga dan niet eten maar kies iets anders als afleiding. Ga bijvoorbeeld snel even een blokje om om een luchtje te scheppen of sms of bel even een vriend(in). Bedenk van te voren iets wat jij wilt doen om voor afleiding te zorgen. Even een bepaald muziekje opzetten kan bijvoorbeeld ook helpen.
  6. Een stressbal kan ervoor zorgen dat je je energie kwijt kunt. Je eet dan niet extra, je steekt geen sigaret op, maar je knijpt gewoon zo hard als je maar wilt in die stressbal.
  7. Pas op met alcohol. Door alcohol te drinken krijg je ten eerste veel kilocalorieën binnen, je krijgt er honger van en je zult extra behoefte hebben aan een sigaret. Want bij alcohol ‘hoort natuurlijk een sigaret’.
  8. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan het stoppen met roken en het afvallen/niet aankomen. Het is lastig dus stel jezelf niet teveel eisen.
  9. Stel doelen op wat betreft stoppen met roken en eten, en beloon jezelf met iets anders leuks als je je doelen bereikt hebt. Beloof jezelf bijvoorbeeld dat je je tanden mag laten bleken als je 4 maanden gestopt bent met roken. Wat zul jij een stralende frisse lach hebben!
  10. Als je heel veel last hebt van trek in sigaretten begin dan met nicotinevervangers. Bouw dit steeds een beetje af.

Waarom je ook alweer wilde stoppen met roken?

Bedenk nog even waarom je ook alweer zo graag van die sigaretten af wilt:

  • Je stinkt als je rookt en gerookt hebt.
  • Je krijgt eerder rimpels waardoor je veel ouder lijkt.
  • Je denkvermogen neemt sneller af.
  • Het kost je handen vol geld.
  • Je hebt een grotere kans op longkanker en andere chronische ziekten.
  • Je gaat waarschijnlijk eerder dood.
  • Etc.

Stoppen met roken heeft heel veel voordelen voor je gezondheid. Als je lichaam eenmaal heeft kunnen wennen zonder sigaretten, zullen die eventuele extra kilo’s er zeker weer af gaan. Het is niet niks, als roker ben je nu eenmaal verslaafd. Het kost vaak jaren voordat je helemaal afgekickt bent en echt kunt zeggen dat je NOOIT meer een sigaret aan zult raken. Bedenk wel dat je je gewicht weer kunt kwijtraken, je krijgt geen tweede kans bij je longen.

Bron: http://www.sochicken.nl/lichaam/stoppen_met_roken_en_niet_aankomen_10_tips.html