“Basic Principles & Physiology on Shatkarma’s”

Reinigen wij het lichaam zoals het gereinigd dient te worden? Tijdens een lezing van het Indian Cultural Centre in 2014 heeft de Yogaguru gesproken over de reinigingsprocessen die belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. Om te beginnen kan het woord “Shatkarma’s” onderverdeeld worden in Shat (=zes) en Karma’s of Kriyá’s (=technieken). Shatkarma’s houden dus in het schoonhouden van het lichaam van binnen en buiten, aan de hand van de 6 technieken volgens de leer van de Hatha Yoga.

De Shatkarma’s zijn als volgt:
1) Dhautí – het reinigen van het bovenste gedeelte van het spijsverteringskanaal vaak door het gedeeltelijk inslikken van een lange reep stof van katoen en deze dan weer te verwijderen
2) Netí – het reinigen van de neus
3) Basti – dikke darmreiniging d.m.v. van een klysma (=darmspoeling)
4) Naulí – stimulering van de dunne darm door de buikwand van binnenuit te masseren
5) Trátaka – oogreiniging, door een vaste blik te richten op een kaarsvlamof op een punt
6) Kapálabhátí – het schoonmaken van de longen en bronchiën door ritmisch krachtig uit te ademen.

Elk van de bovengenoemde Shatkarma’s wordt weer onderverdeeld in verschillende manieren om de constante natuurlijke verwerking van afvalmateriaal door ons lichaam te ondersteunen. We denken bv. aan de natuurlijke reinigingsprocessen van het lichaam z.a.: de longen, nieren, zweetklieren en darmen. Elke techniek dient op een daarvoor omschreven nauwkeurige en volledige wijze te worden uitgevoerd.

Alleen op die manier kan het lichaam fysiek en mentaal voordeel hebben aan de Shatkarma’s en kunnen bepaalde ziekten voorkomen en verlicht worden.

Kortom zijn deze 6 reinigingsprocessen uitstekend voor de zuivering van het menselijk lichaam om zodoende in goede gezondheid te blijven. Ze verwijderen de opgehoopte gifstoffen uit het lichaam en zorgen voor een helder denken door een verlicht, grenzeloos geopend lichaam en een verlichte, grenzeloos geopende geest en ziel.