De Áyurvedische keuken

Op zondag 09 april jl. heeft drs. Premdani op uitnodiging van Stg. Organisatie Hindoe Media in het Lalla Rookhgebouw een korte presentatie gehouden over “De áyurvedische keuken”.

De heer Premdani begon allereerst met de betekenis van ÁYUR-VEDA: de wetenschap van het leven.

Hij gaf verder aan welke kruiden absoluut niet mogen ontbreken in de Hindoestaanse keuken, normen die men in acht moet nemen tijdens de bereiding van elke maaltijd en tot slot een “Goddelijk” recept van een drank tegen vele chronische ziekten.

Enkele kruiden die absoluut niet mogen ontbreken in de Hindoestaanse keuken zijn: jirá (komijnzaad), haldi (kurkuma), adrak (gember), eláici (kardemom), sauf (venkel), methi (fenegriek), dálcini (kaneel), hing (asafoetida), rock salt (mag gebruikt worden door Hoge Bloeddruk patienten). Ook ghí (geklaarde boter) is een MUST in de keuken, want het verhoogt je AGNI. Ghí verhoogt volgens de áyurveda het cholesterolgehalte niet. Agni is het spijsverteringsvuur; je zou het kunnen vergelijken met enzymen. Alles draait om het hebben van een goede agni. Verzuring (vidaha) van het lichaam is de grootste oorzaak van verstoring van de agni. Door verzuring wordt calcium onttrokken aan het lichaam; calciumkristallen gaan zich binden aan cholesterol; hierdoor ontstaan plaguevorming, nier-en galstenen.

En kanker ontstaat ook door verzuring. De pancakarmabehandeling binnen de áyurveda ontzuurt het lichaam.

Premdani noemde enkele producten op die zorgen voor overtollig zuur in het lichaam:

  • heel sterk verzurend zijn o.a. cola, vis, vlees, ei, melk, kaas, gefrituurde gerechten.
  • Sterk verzurend zijn bijv. chocola, frisdranken, wit brood/witte rijst, koffie, junk food, stress.

 

Bereiding van de maaltijden

 Bij de bereiding van de maaltijden moeten al de 6 smaken voorkomen in de voeding, namelijk: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang.

Als we de maaltijden bereiden, zorg dan voor een extra “ingrediënt” in het eten door bijv.:

  • een rustige omgeving te creëren in de keuken, te zorgen voor een prettige atmosfeer en een liefdevol ingerichte eetzaal.
  • Te luisteren naar harmonieuze muziek tijdens het koken of het zingen van stichtelijke (bhakti) liederen.
  • geen ruzie te maken tijdens het koken.
  • te koken met positieve gedachten.

Verder gaf dhr. Premdani aan dat het belangrijk is om:

– niet te praten tijdens het eten.

– om niet te snel of te langzaam te eten.

– om de maaltijden op dezelfde tijden van de dag te nuttigen.

– het liefst gemberwater of heet/warm water te drinken, vooral tijdens de lunch.

– de maag slechts voor ¾ deel te vullen.

– nog 5-10 minuten te blijven zitten wanneer je bord leeg is.

– na elke maaltijd minimaal 200 stappen te maken.

– en bovenal: niet in mensen hun bord te kijken (najar= ogri ai geven aan het eten).

“ Als mens moeten wij zorgen voor een gezond lichaam door jezelf goed te voeden en jezelf mentaal sterk te maken door geen negatieve gedachten ( = ergernis, woede, jaloezie, haat, afgunst) op na te houden.”

Aan het einde van deze presentatie kreeg het publiek het volgende recept van een áyurvedische drank, die probaat is tegen vele chronische ziekten, mee:

piper longum

Verhouding  kurkuma : vers gemalen gember : piper longum (soort langwerpige zwarte peper) = 1 : 1 : 1 . Dit mengsel toevoegen aan 2 eetlepels verhitte ZELFGEMAAKTE ghí (dus niet uit blik) en ’s morgens op nuchtere maag drinken.  Pas na 30 minuten mag u wat eten. Je kunt de kruiden om de ene dag in ghí of in water koken. Deze drank zorgt voor het corrigeren van de darmwand, opdat voedingsstoffen zoals vitamine B12 beter opgenomen worden.

Aangezien er nog een ander onderwerp/discussie in de planning was die middag, werd het publiek helaas niet in de gelegenheid gesteld vragen te stellen.

                  

                                                    OHM, met dank aan Sarita Soekhai