Enkele tips om een hartaanval te voorkomen

Hartaandoeningen i.h.b. hartaanvallen komen steeds meer op jongere leeftijd voor. Dit heeft allemaal te maken met onze hedendaagse lifestyle. Aziaten zijn erfelijk 3 keer meer belast dan Amerikanen en Europeanen om een hartaanval te krijgen. Dit gaf Dr. Devi Shetty, Narayana Hrudayalaya, hartspecialist uit Bangalore aan in een gesprek met werknemers, welke was georganiseerd door WIPRO. Hij gaf daarbij (samengevat) de volgende adviezen/regels die in acht genomen moeten worden:

  1. Voeding: gebruik minder koolhydraten, meer eiwitten, minder vet; vruchten en groenten zijn het best voor het hart en vetten het slechtst.
  2. Beweging: wandel minstens 5 keer per week een half uur; wandelen is beter dan joggen; vermijd langer dan een half uur zitten.
  3. Rook niet.
  4. Zorg voor een goed gewicht.
  5. Hou je bloeddruk en suiker onder controle, want deze ziekten vergroten de kans op het krijgen van een hartaanval.

Nog enkele aandachtspunten:

*Stress: om stress tegen te gaan is het goed om je attitude tegenover het leven te veranderen; probeer niet al te perfect te zijn in alles in het leven.

*Cholesterol: vanaf de kinderleeftijd kan cholesterol ophopen in het lichaam; dus letten op je voeding en beweging moet van jongsaf beginnen. Bij verhoogde cholesterol moet je minder cholesterolrijke voeding gebruiken, meer bewegen en walnoten eten.

*Onregelmatig eten leidt eerder tot het gebruik van junkfood; en het vrijkomen van de spijsverteringsenzymen raakt in de war.

*Een onregelmatig dagritme, met name te laat naar bed gaan, kan vooral als we ouder worden, meer tol eisen van het hart. Respecteer de biologische klok.

Als je denkt dat iemand in je omgeving een hartaanval kan hebben (plotseling hevige pijn op de borst, zweten, klamheid, kortademigheid) zet een tablet (aspirine en isosorbide 5 mg) onder de tong als die er is en breng hem/haar zo snel als mogelijk naar de Spoedeisende Hulp, want in het eerste uur vallen de meeste slachtoffers.