Moet ik.., wil ik.. of mag ik
(Lezing Brahma Kumaris dd 30 mei 2017)

Aan het begin van de lezing werd aan de aanwezigen de vraag gesteld: waarom bent u hier? Enkele reacties waren, omdat ik hier wil zijn. Niemand voelde zich gedwongen daar te zijn. De inleider gaf aan dat als je zegt ‘ ik mag er zijn’ dit zo een dieper subtiel gevoel van innerlijke kracht met zich meebrengt. 

Iemand vertelde haar tijdens een cursus, heel veel last van de honden van de buren te hebben. Dat maakt haar boos, omdat ze daardoor elke dag zoveel rommel op haar erf moest opruimen. Plotseling zei een van de mede cursisten, dat zij het helemaal niet erg vindt, omdat ze van honden houdt. Maar die bewuste dame vond het niet leuk, dus boosheid en irritatie kwamen bij haar op. Haar omgeving voelt dit ook en dit onprettig gevoel heeft ook effect op haar lichaam wat tot uiting komt als stress en depressie. 

Als ik het gevoel creëer van ‘ik wil of ik mag’ het doen, dan komt er enthousiasme omhoog en maak ik anderen ook enthousiast. Alleen als ik moeten verander naar willen zal er enthousiasme zijn. Bijvoorbeeld, ik zeg,” ik vind die bloem mooi” en een andere zegt “nee hoor, het is niet mooi”. Het is dezelfde bloem, maar ik voeg gevoelens, waarden en emoties toe aan de bloem. Door te denken creëer ik gevoelens en dus wordt dat mijn belevingswereld. Als ik ziek ben zal ik wel of geen verdriet ervaren door mijn manier van denken over ziekte. 

Hoe ik denk is een keuze, die ik zelf maak. Wij willen vaker advocaat zijn voor onszelf, maar rechter voor de anderen. Dit roept veel spanningen op. Ik klaag, omdat ik ontevreden ben. Wat is mijn wereld van gedachten? Alleen maar onrust? Doe ik iets met liefde, dan zal mijn omgeving de liefde ook voelen. Ik kan mezelf her-programmeren. Als ik liefde of boosheid oefen, is dat wat ik zal ervaren. Velen zeggen het is je karma, maar karma is zo subtiel. Meestal is het niet eens de actie, maar de intentie waarmee de actie wordt uitgevoerd. 

Het vermogen om te creëren zit in het intellect, ons verstand, ons bewustzijn. Het intellect inspireert de mind om te stoppen met een bepaalde soort gedachten. De mind creëert constant gedachten, het kan niet zelf stoppen. Het onderbewustzijn is waar alles wordt opgeslagen. Het intellect zegt tegen de mind “her-programmeer je”, maar deze verandering kost tijd. 

Uit de zaal kwam een voorbeeld van een buurman, die iedere avond timmert. Dat is heel storend en wekt zelf irritatie op. De persoon heeft de buurman niets gezegd, omdat hij weet dat de buurman de hele dag buitenshuis werkt en dus de middag en avond heeft om zelf aan zijn huis te werken. Een andere aanwezige gaf als antwoord: ‘het is toch een prestatie dat de buurman na de hele dag gewerkt te hebben, nog zoveel kracht/ energie heeft om door te gaan, is het niet?’. 

We gebruiken ons intellect te weinig en creëren geen nieuwheid in onze manier van denken. Wacht niet op de omgeving om te veranderen, want dat betekent dat je niet aan jezelf werk. Hoe slecht een situatie voor je lijkt te zijn, haal de les eruit die je moet leren. Door met je intellect bezig te zijn, wordt er nieuwheid ontwikkeld en dat geeft geluk.

Creativiteit komt omhoog in de stilte. Oefenen we om de mind stil te houden, dan zullen we de innerlijke stem horen. Dat is afstand nemen van de buitenwereld en terug gaan naar je pure kern. Naar zuiverheid en stilte. Dan is het gemakkelijk en wordt het natuurlijk om een connectie te maken met God, de Oceaan van liefde en van vrede.

Geluk is slechts een gedachte van ons verwijderd. Wij kiezen er zelf voor om iets in onszelf te veranderen en hoe je het geluk in jezelf in stand kan houden. 

Bron: Brahma Kumaris Spirituele Organisatie


Creating a climate of hope
(Lezing Brahma Kumaris dd 17 mei 2017)

Het milieu
Vervuiling door verbranding van o.a. kool voor het opwekken van energie vindt wereldwijd, dagelijks het hele jaar door plaats. Daarvan komt ca.30% van alle vervuiling door het produceren van dierlijk voedsel en voor menselijke consumptie. Als we dieren vrienden zijn, waarom eten we onze vrienden dan op? Vegetariër/ veganist zijn, is een gezonder leefstijl, geeft een langere levensduur. Het heeft vele voordelen, zoals voor het klimaat, voor onszelf en voor anderen. Er zal voedsel zijn voor iedereen. Zoals Mahatma Gandhi zei “the world has enough for everyone’s needs, but there will never be enough for everyone’s greed”.
Het Brahma Kumaris (BK) project voor Zonne energie startte in 1997, waarbij stoom geproduceerd werd voor het kooksysteem. De geproduceerde stoom was voldoende om 3.500 personen driemaal daags van eten te voorzien. Dit project op de BK campus Shantivan, te Taleti India heeft in aanschaf US$ 250.000,00 gekost maar heeft zichzelf al drie maal terug verdiend. Het werd in 1999 verder uitgebreid en momenteel kunnen 35.000 maaltijden per dag worden klaargemaakt. Voedsel gekookt door stoom smaakt goed, omdat het langzaam is gekookt. Omdat zonne-energie schone technologie is wordt het door de BK gestimuleerd. Een ander project is in Delhi, Om Shanti Retreat Centre, de campus die volledig zelfvoorzienend is, waarbij 400 KW geleverd wordt door zonne-energie gegenereerd door PV en schotels, voor verlichting, koeling, verwarming en koken.
Onze kennis over zonne-energie is niet commercieel, integendeel wij willen het graag met anderen delen. Wij hebben geen copy right (patent), omdat Klimaatsverandering iedereen treft.
Het grootste tot nu toe is het “India One” project, dat gefinancierd wordt door de Duitse overheid (GIZ 50%), Indiase overheid (25%) en de BK zelf (25%). Heel grote schotels (770 op 60m2) worden gebouwd om de warmte van de zon op te vangen. De ontvanger, die gevuld is met water zet deze warmte om in stoom, welke wordt gestuwd naar een turbine. Per dag wordt 1000 KW geproduceerd. Deze energie moet 1.7 km afleggen om haar bestemming te bereiken. Dit heel project is door leden van de BK ontworpen en uitgevoerd, aangevuld met plaatselijke arbeiders (200). De arbeiders worden ook ethische normen en waarden bijgebracht, zodat zij betere mensen worden.

Klimaats verandering
Wij willen verandering brengen, maar hoe? We leven nu in een wereld waar velen frustreren omdat ze zich ervan bewust zijn en toch niets kunnen doen. Verandering is namelijk niet gemakkelijk, mensen worden gauw boos. Inzicht in ons bewustzijn en het onderbewustzijn is hierbij nodig. Hij stelde de vraag: Wie is de regisseur van ons leven, waar komen onze beslissingen vandaan? 97% van al onze beslissingen komen vanuit ons onderbewustzijn. Dus wat is ons onderbewustzijn? Dat is alles uit het verleden wat opgeslagen is. Hoe weet je dat? Vaak als we iemand voor het eerst zien, neem je de beslissing ik houd van deze of ik houd niet van de persoon. Deze beslissing is gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Als je de persoon leuk vind ervaar je een heel ontspannen gevoel. Een ander voorbeeld: vele mensen proberen te stoppen met roken, maar waarom lukt het ze niet. Omdat kennis opgeslagen is in je bewustzijn, terwijl gewoonte in je onderbewustzijn is opgeslagen, dus dat gaat vele levens met ons mee.

Een ander voorbeeld is dat een aantal yogi’s CT Scan/ MRI onderzoek hebben ondergaan van de hersenen, waarbij bleek dat de grijze stof toegenomen was. Meditatie maakt je meer sociaal , je hebt meer empathie voor anderen, je grijze hersen cellen verbeteren en blijven actief. Wetenschap daarentegen zegt dat tegen ouderdom en degeneratie van de hersencellen niet veel gedaan kan worden. Meditatie zorgt ervoor dat bepaalde hersen cellen regelmatig groeien, dus oude cellen worden vernieuwd. De wetenschap zegt nu wel dat meditatie de krachtigste methode is voor gedragsverandering. Eerder kon wetenschap het verband tussen bidden en mediteren niet begrijpen. Maar nu is ontdekt dat de mind invloed heeft op de handelingen. Bijvoorbeeld, wat is telepathie? Het is een krachtige gedachte die we hebben van iemand en die persoon denkt ook op hetzelfde moment aan ons.

Een boodschap van hoop voor de toekomst
Het is aangetoond, dat onze gedachten effect hebben op materie. Masaru Emoto, een Japanse onderzoeker, bewees dat positieve gedachten en meditatie de structuur van water kristallen gunstig beïnvloedden. Daartegenover bleek een negatieve attitude en mindset de kristalstructuur chaotisch te maken. Dit water zal ook een soortgelijk effect op ons lichaam hebben als het gedronken wordt. Meer nog, ons lichaam bestaat voor ca. 60% uit water, dus hoeveel beïnvloeden onze gedachten ons eigen lichaam niet?

Voor een betere wereld zullen we dus ons bewustzijn en onderbewustzijn moeten veranderen, verenigen en waarden aanleren, vrede hebben met onszelf en anderen en deze technologie -van mediteren en bidden- onderhouden.

Bron: Brahma Kumaris Spirituele Organisatie


“Ala ogri e tya wan bun”
(Lezing Brahma Kumaris dd 25 april 2017)

De schoonheid van een spel/ toneel kan pas gezien worden, wanneer je stapt in de rol van toeschouwer. Je hebt afstand genomen en je kunt genieten van het spel.

Het leven op Aarde is als een groot toneel, waarbij menselijke relaties en de natuur betrokken zijn.
Het vermogen om het spel te zien zoals het is en de uniekheid van elke acteur te zien is van belang.
Wanneer je te veel betrokken bent in het spel, raak je emotioneel gevangen en je vergeet om je eigen rol op z’n best te spelen. Om je rol goed te spelen, moet je een gezonde afstand nemen van het spel en kijken wat verhoogd is in jezelf. Afstand nemen betekent niet afstandelijk zijn, maar helderheid hebben en emotioneel onthecht zijn. Deze effectieve houding kan je bijvoorbeeld zien wanneer een verpleegkundige een verongelukte patiënt behandelt, liefdevol en tegelijkertijd onthecht.

Ik kan op een natuurlijke manier afstand nemen wanneer ik mezelf als een spiritueel wezen zie, dat een rol mag spelen d.m.v. het lichaam. Ik blijf dan in mijn realiteit. In de rol van toeschouwer neemt het vermogen om te leren toe. Helderheid komt wanneer ik verbonden ben met de waarheid.

Hoe je kijkt naar situaties, hangt af van je gewaarzijn. Ondeugd helpt je te herinneren welke deugd daartegenover staat. Ga ik bijvoorbeeld vechten tegen disrespect of vechten vòòr respect? Als iets je bijvoorbeeld stoort, dan vertelt het je iets over jezelf. Je moet er alleen voor open staan, zodat je kan zien wat de les is voor jou. Hierdoor vindt er verdieping plaats van de kwaliteit van jouw leven.
Er zit bijvoorbeeld voordeel in een economische crisis: je leert het belang van zelf planten inzien, je waardeert meer wat je hebt, je gaat zuiniger om met water en electriciteit.

Elke acteur speelt zijn rol overeenkomstig zijn capaciteit. De ander speelt zijn rol, maar hoe wil ik mijn rol spelen? Als iets van buitenaf mij stoort, dan heb ik dat wat buiten is, mij negatief laten beïnvloeden, het is deel geworden van mij. Wanneer iets me stoort, dan leert het me dat ik iets in mezelf moet veranderen. Hoe meer ik rustig blijf en mijn gevoelens verhoogd kan houden naar de ander toe, des te sneller zal de ander inzicht krijgen in wat verkeerd is. Maar als ik de vinger blijf wijzen naar de ander, dan maakt mijn negativiteit de situatie alleen maar erger.

Introspectie is heel belangrijk: je leert jezelf kennen en inzien wat voor jou belangrijk is. Als spiritueel wezen heb ik vijf basis kwaliteiten: liefde, vrede, kracht, zuiverheid en geluk. Neem bijvoorbeeld liefde: ik kan dit tot expressie brengen in mijn rol als moeder, medewerker, kind etc. In elke rol is de expressievorm verschillend. Ik voel me goed daarbij want liefde hoort bij mij. Wanneer ik boos ben daarentegen, dan voel ik me er niet prettig bij, want boosheid hoort niet bij mij. Ik stap dan af van mijn oorspronkelijkheid. Het geeft mij voldoening als ik gebruik wat bij mij hoort: de deugden.

Elke keer als ik kan leren, groei ik. En elke keer als ik groei, voel ik me beter.

 Bron: Brahma Kumaris Spirituele Organisatie


Overcoming Stress and creating an emotional balance 
(Lezing Brahma Kumaris dd 6 November 2016; BK François Becher uit Frankrijk)

Broeder François gaf in zijn inleiding aan dat velen van stilte houden, maar als ze thuis zijn blijven ze niet in stilte. Velen zetten de radio of de tv aan. In stilte blijven, is luisteren naar jezelf en ook naar anderen. Vanuit spiritualiteit is stilte het begrijpen van het zelf, ontdekken hoe de mind werkt, het bestuderen van de ziel en zijn functioneren.
Stress verandert met de tijd. Vroeger dacht men dat stress alleen bij zakenlui voorkomt. Tegenwoordig hebben mensen uit alle lagen – kinderen, ouderen, werkenden – last van stress. Wat is stress dus, een ziekte of fenomeen? Stress is een proces, welke wereldwijd spanning teweeg brengt. Je raakt uit je normale ritme. Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor stilte. Controleer jezelf als je wegglijdt van je normale ritme.
Alles is vibratie, materie is steeds in beweging en zend trillingen uit op een eigen frequentie. Leer jezelf in je eigen frequentie kennen. Want als je content bent, zal je geen last hebben van stress. Bijvoorbeeld als je een belangrijk persoon gaat ontmoeten, bereid je je goed voor, je let op je gedrag en de manier waarop je antwoord geeft. Snel antwoord geven, is reactief zijn. Dat kan emotioneel zijn en niet wijs. Omdat je geen meester bent over jezelf kan je kan gestrest raken.
Zolang we denken dat de omgeving ons stress geeft, zullen we de oplossing ook buiten onszelf zoeken en gaan we naar de dokter voor behandeling. Maar medicijnen brengen geen verbetering en je moet steeds terug naar de dokter, zonder het gewenste resultaat.
Stress komt echter van binnen uit. Het leven is niet statisch, maar het is een proces van veranderingen. Tegenwoordig neemt de snelheid van deze veranderingen toe en wij zijn niet instaat deze bij te benen. We raken uit onze normale ritme en dat wordt stress genoemd. Kijk maar hoe de wereldpopulatie in de laatste 70 jaren is toegenomen. De technologie is ook heel veel veranderd. Vroeger was het brieven schrijven en nu sturen we email berichten. Belangrijk is dat wij blijven communiceren met elkaar, maar door globalisatie importeren wij ook problemen. In de laatste 30 jaren consumeren wij 4x zoveel, maar ons geluk is met meer dan 50% afgenomen. Begrijp je wat de snelheid van verandering doet? Ik kan het proces niet veranderen, maar kan de verandering mijn attitude veranderen? Iets stoort mij en dat moet ik onder ogen zien, anders zal ik stress ervaren.
Stress kan ook spiritueel gezien worden als signaal, wanneer de diepere waarden van het leven in gevaar komen. Uitdagingen van stress laten je groeien. Sta open voor veranderingen. Als we naar een ijsberg kijken, zien we slechts 10%, de rest is onder water. Bij een aanvaring hebben wij eerst het gedeelte onder het water geraakt. Dit is duidelijk een voorbeeld van hoe onvoorspelbaar alles is. Hoe kunnen wij mensen hun gedrag/ attitude veranderen? Je kan niet in de ander zijn mind kijken, alleen in de jouwe. Dus wij creëren onze eigen geloofssystemen. Dit is opgebouwd uit onze gedachten, die omgezet worden in acties. Acties resulteren in een reactie, het fruit van acties. Het is gemakkelijk te zeggen “ik weet het niet”. Echter zal dit op den duur ook deel uitmaken van je geloofssysteem. We raken in een paradigma: een set van geloofsovertuigingen, gedragen door een groep mensen.
Wetenschap vertelt ons om weg te stappen van onze onechte geloofssystemen, omdat illusie valsheid is. We oordelen, bekritiseren en worden het slachtoffer van onze eigen perceptie. Als we onze eigen identiteit behouden, kunnen we beter mediteren. Plaats jezelf niet in een box en zegt dan “ zo ben ik”. Speel het spel, maar raak er niet in gevangen. Dit leidt tot stress. We ontwikkelen angst, zijn bang iets kwijt te raken en maken slechte gewoontes eigen. Een gewoonte is een verslaving, je bent niet meer instaat te zeggen “nee, ik wil niet”. Stress komt wanneer er valsheid is. Wilskracht is nodig om dit in te zien en meditatie kan helpen. Meditatie is een methode om je te helpen zien wat er gebeurt. Stilte is goed, want het brengt je terug naar de waarheid. Blijf daarom dichtbij de waarheid. Zoals gezegd wordt: ‘Truth is victory’.

Bron: Brahma Kumaris Spirituele Organisatie


 

 “En wat als ……?”
(Lezing Brahma Kumaris 29 november 2016 )

In de plaats van de puntjes (achter de ‘als’) kun je van alles invullen; je kunt zoveel kanten uit. Maar eigenlijk kan je slechts twee kanten uit: wat als… jij je wilt voorbereiden vanuit een positieve insteek of wat als… je zoveel twijfels en angsten heb dat je niet meer weet wat kan gebeuren. Eén is gebaseerd op vertrouwen en vermogen en de andere is gebaseerd op angst en twijfel. Afhankelijk van wat je insteek is, zal je scenario zijn. Je kan naar de zon kijken en het mooie ervan zien, of je kan achteruit kijken en de schaduw zijde van dingen zien. Als je geleerd heb van je verleden, dan heb je niet de behoefte om achteruit te blijven kijken.
Wanneer er vertrouwen is, dan neemt zekerheid toe. Een goed zelf-onderzoek is om na te gaan waar we onze zekerheden vandaan halen: uit vergankelijke of uit onvergankelijke dingen. Als ik mijn zekerheden wil halen uit dingen die vergankelijk zijn, dan ga ik op den duur het gevoel hebben dat ik genept wordt. De materiele wereld geeft ons allang niet meer die zekerheid. Wat is mijn realiteit: dat wat vergaat of dat wat niet vergaat? Soms denken we: ‘Wat als ik dood ga ..?’ Er is angst om het lichaam te verliezen. Hetzelf is eeuwig. Hoeveel oefening heb ik nodig om het werkelijk tot mezelf te laten doordringen dat ik, het spirituele wezen, onsterfelijk ben? De waarheid is onvergankelijk. We kunnen elke scenario leven inblazen, wanneer we lang en diep genoeg daarover nadenken. We hebben het vermogen om gedachten te materialiseren. We hebben het niet door hoeveel we mogelijk kunnen maken. De buitenwereld is een reflectie van mijn binnenwereld.
De innerlijke kracht is het ware wapen dat heel veel bescherming geeft. De echte bescherming komt van binnen en van boven. Niets kan tegen die kracht in. Wat zuiver is, is krachtig. Zuiverheid zit in de kern van de ziel. In de ziel zit eigenlijk alles. Al mijn vermogens komen tot leven wanneer ik mezelf als een onsterfelijk wezen van licht beschouw te zijn en dit bewustzijn versterk. Meditatie helpt me daarbij, om terug te kunnen gaan naar mijn eigen kern en te tappen uit de Bron. Tussen 4:00 en 5:00 AM is een bijzondere tijd om te mediteren; de meeste kracht zit daarin. Mijn innerlijke batterij wordt dan opgeladen, waardoor ik rustig en stabiel wordt. Als ik stabiel ben, ben ik een beter mens.

Bron: Brahma Kumaris Spirituele Organisatie


 

 ‘Het feest is voorbij, wat nu ….?’
(Lezing Brahma Kumaris 27 december 2016)

In deze tijd van het jaar is iedereen is in een soort stemming om te feesten. ‘Feest’ wordt over het algemeen geassocieerd met muziek, plezier, eten, drinken, samen zijn, je goed voelen.
Per definitie is een feest de samenkomst van een onbepaald aantal personen bij een speciale gelegenheid, op een bepaalde tijd en plaats, waarbij er gegeten en gedronken wordt, er een uitwisseling is d.m.v. gesprekken en (aan)kleding, afhankelijk van de gelegenheid en de persoonlijkheid. Diepe blijdschap zit in een ontmoeting oftewel het samen zijn, ook al is het in verband met een rouwbijeenkomst.
Feest vieren met elkaar is iets wat we graag doen, dat is onze aard. De kwaliteit van de ontmoeting bepaalt de kwaliteit van het feest en de ervaring van blijdschap. Wanneer je iemand echt ontmoet, door uitwisseling op dieper niveau, dan voegt het altijd toe aan de kwaliteit van je leven.
Het feesten is een expressie is van blijdschap willen delen. Bij een feest heb je mensen die organiseren en mensen die komen naar het feest. Het feest begint bij de organisatie daarvan. Als er enthousiasme en liefde zit in de voorbereidingsfase, dan zal dat ook voelbaar zijn in het feest.
Bij een feest vindt er o.a. expressie plaats, het uiten van emoties in een ontspannen sfeer. Velen laten zich niet tegen houden om tot expressie te brengen wat ze op dat moment willen doen. Anderen hebben remmen om zichzelf tot expressie te brengen bv. het niet willen dansen. Daar is verlegenheid de oorzaak van: “mensen gaan naar me kijken’. We geven dus geen gelegenheid tot expressie, we remmen het af, terwijl expressie bij ons hoort. Zoals beschreven wordt in de paradijselijke tijd waarbij we in onze puurste staat zijn, is dansen een vorm van expressie die normaal is. Dansen als een vorm van sierlijke expressie van wat er in je omgaat vanuit de harmonie van je binnen wereld. Dansen, zingen, muziek horen bij ons. Wanneer we onszelf zijn gaan zien vanuit lichaamsbewustzijn en we ons spiritueel bewustzijn kwijt raken, dan kijken we anders naar ons eigen lichaam, we beperken onszelf in onze expressie. ‘Wat gaan mensen van me zeggen, wat gaan mensen van me denken.’ Omdat het zelfbeeld dat ik heb gecreëerd, daar niet bij past. Er is een diepe connectie tussen onze expressie vorm en ons bewustzijn. Jonge kinderen zijn daar een goed voorbeeld van, omdat ze puur zijn in hun expressievorm.
Bij het andere aspect van feesten – het socialiseren -, gaat het om het samen leuke dingen doen. Om het moment tot het beste moment te maken voegt iedereen naar vermogen iets toe. Je ontmoet elkaar en er is uitwisseling van deugden en kwaliteiten. Bij een kwalitatief goed gesprek ga je dan rijker uit elkaar; je voelt dat je iets hebt toegevoegd en iets hebt meegenomen.
Samen eten en drinken is een sociale activiteit. Samen eten is samen delen. Bij elkaar zijn bij het eten maakt veel uit; ook waarover er gesproken wordt. Het eten heeft een hogere waarde wanneer het in stilte genuttigd wordt. Het voedsel smaakt en verteert anders.
Na een feest kan je het gevoel hebben dat je weer in de ‘realiteit’ komt. Een mogelijke leegte die er voorheen was, wordt weer voelbaar. Hoe leger je bent, hoe meer je wilt nemen. Hoe meer je neemt, hoe leger jij je voelt. Die innerlijke leegte zou van binnen gevoed moeten worden, niet van buiten.
Wanneer mensen geen goede connectie hebben met zich zelf, kan een feest een afleiding zijn : even weg van de realiteit van de connectie met zichzelf. En dan is de kater daarna nog groter. Je wordt dan nog meer terug geworpen op jezelf op het moment waarop alles over is. Het feest wordt dan gebruikt om dekking te zoeken in een groep. ‘Dan hoef ik even niet te kijken wat er werkelijk in mezelf omgaat.’ Dat gevoel van leegte en eenzaamheid is een onprettige situatie.
Velen zijn het contact met zichzelf kwijt, de spirituele connectie. Pas als ik besef dat ik het zuivere wezen ben, als ik voel dat ik waardevol ben, zal ik iets willen en kunnen toevoegen.
De kunst is dus om het feest niet voorbij te laten gaan. Kan ik mijn leven tot een feest maken? Kan ik werkelijk in de realiteit leven van wie ik werkelijk ben en wat ik kan toevoegen aan de wereld? Eigenlijk is het hele leven een feest, een ‘celebration’. Ik kan dan vieren wat ik te delen heb.

Bron: Brahma Kumaris Spirituele Organisatie


Geluk als keuze (Interactief programma ivm International Day of Happiness)
(Lezing Brahma Kumaris 28 maart 2017)

Na het overbrengen van de groeten van het hoofdkwartier van de Brahma kumaris uit India, werd in een korte inleiding het thema GELUK ALS KEUZE belicht door zr Loes.

Geluk hoort bij ons, maar het vraagt een oprechte checking om dat voor jezelf vast te stellen. Want als je op je best bent, voel je je vanzelf ook gelukkig. Omgekeerd hoeft het niet zo te zijn, dat wanneer je zegt dat je gelukkig bent, je ook werkelijk op je best bent.
Waarom? Dit heeft te maken met het bewustzijn waarin we leven. Vaak als je aan iemand vraagt of hij/zij gelukkig is, dan zeggen ze misschien wel ‘ja’ , maar stel je dezelfde vraag indringender ‘ ben je echt gelukkig?’ dan komt er soms een ander antwoord uit.

Wat maakt mij gelukkig? Is het als ik bijvoorbeeld ice cream eet? Misschien wel voor korte tijd. Want eet ik teveel ice cream, dan maakt dat mij vaak diep ongelukkig; dezelfde icecream laat mij ervaren dat geluk kwijt te raken is. Wat is dat? Dit geluk is tijdelijk, dus kortstondig. We zullen de belangrijke factoren moeten begrijpen om geluk blijvend te maken. Wat er ook gebeurt, haal er de positieve zaken uit. Zodra je ziet dat het je kan laten groeien ben je bereid iets te leren.

Kijk bijvoorbeeld naar bloemen, wat doen ze met je? Je voelt je blij en vrolijk, de schoonheid komt omhoog. Ze maken dus iets wakker in je. De connectie met schoonheid is naar binnen in jezelf kijken. Door introvert te zijn en introspectie toe te passen, vanuit je pure zelf, kan je ook de uiterlijke schoonheid herkennen.

Daarentegen, als je bang wordt wil dat zeggen dat je de schoonheid niet kan laten zien en dus helemaal niet schenkt. Door je schoonheid zichtbaar te maken, zal je alleen willen schenken en nog meer schenken.

Ieder keer dat je je gelukkig voelt neemt je geluk toe. Er komen nl bepaalde hormonen vrij, die het goed-voelen stimuleren. Vandaar ook, als we bijvoorbeeld iets lekker vinden, zullen wij steeds meer ervan nodig hebben om dezelfde graad van geluk te ervaren. Dus heb je steeds meer prikkels van buitenaf nodig. Dit geldt voor alle zintuigelijke prikkels: zien, horen, proeven, voelen etc.

In een mini workshop werden de aanwezigen met elkaar in gesprek gebracht en kwamen tot de volgende conclusies:

Om gelukkig te zijn en te blijven is het belangrijk:
-Om mezelf te zijn en eerlijk naar mezelf te blijven.
-Om altijd een prettig gevoel te hebben en dus je geluk te behouden, moet je bewust zijn dat je zelf verantwoordelijk bent hiervoor.
-Situaties leren accepteren zoals ze zijn en ze een plek geven.
-Vrij zijn van verlangens en verwachtingen (invloeden van buitenaf).
-Uit alles wat er gebeurt, de les eruit halen die geleerd moet worden.
-Geluk delen met anderen, waardoor jezelf ook meer geluk ervaart.
-Respect hebben voor jezelf, zodat je je schoonheid kan ervaren.

Geluk kan je niet voor jezelf houden. De schoonheid zal in je schitterende ogen en de glimlach op je gezicht zichtbaar zijn. Je voelt je ontspannen, ervaart rust, dus tevredenheid. Je hebt het gevoel te willen dansen en zingen. Echt geluk is een innerlijk gevoel.

De Happy Song van Farrel Williams was een krachtige motor om alle deelnemers aan het dansen te krijgen voor de verdieping in de tweede vraag: hoe komt het dat we ons geluk kwijtraken? Wat doen we hieraan?

-We verliezen vertrouwen in ons zelf en in God.
-Door verwachtingen en verlangens komen teleurstellingen.
-Door beïnvloeding van buitenaf kunnen we ontevreden worden en ook onzekerheid ontwikkelen.
-Kortstondig geluk is niet blijvend, dus die raken we kwijt, maar diep, echt geluk zal je niet kwijt raken. Dat moeten we ook innerlijk zoeken.
-Connectie met de Allerhoogste, introversie en introspectie beoefenen, in meditatie gaan en naar binnen gericht zijn.
-Vertrouwen hebben in ons eigen zelf respect en ook in God.
-Onze innerlijke kracht naar boven halen en de spirituele kennis toepassen.

In het derde deel mochten de aanwezigen iets creatiefs maken, dat je als geschenk aan een ander mocht geven. Verschillende creatieve kadootjes zijn gemaakt, zoals regenboog, corsages, bloemen en slingers. Tijdens deze activiteit kwamen ontspanning en blijdschap omhoog.
De avond werd afgesloten met een korte meditatie, waarbij een ieder naar de schoonheid en de hoogte van creativiteit van het ontvangen geschenk keek. Eerst mocht iedereen zijn/haar eigen geschenk ontvangen, daarna delen met anderen. De atmosfeer werd gevuld met blijdschap en dankbaarheid.

Bron: Brahma Kumaris Spirituele Organisatie