26 februari: Mágha Púrnimá/ Snán

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mágh is de maand januari/februari.

Dit feest valt op de vollemaan van de maand mágh (de elfde maand van de Hindúkalender, omstreeks januari/februari volgens de westerse kalender). Deze dag is bijzonder gunstig om Vishnu, de Onderhouder van het heelal, te vereren. Op deze dag neemt men in India een heilig bad in de Ganges. In ons land nemen vrome Hindú’s ook een speciaal bad ter ere van Vishnu. Men gaat dan naar Weg naar Zee, Govardhan-ghát ter hoogte van Domburg aan de Surinamerivier of naar Matapica.

Waarom houdt men een speciale dienst ter ere van Vishnu?

In de Rámcaritamánas (Rámáyana van Tulsídás) wordt over de ontmoeting van twee kluizenaars, te weten Bháradvája en Yájñavalkyají verteld. Bháradvája had een áshram bij de samenvloeiing van de drie heilige rivieren in India nl. de Ganges, de Jamuná en de Sarasvatí. Deze plaats heet Prayág. Hier kwamen er duizenden kluizenaars bij elkaar om over Brahma-de Almachtige- te praten en te mediteren.

Ook stelde Bháradvája allerlei diepzinnige vragen aan Yájñavalkya zoals: “Wie is Rám eigenlijk? Is hij God, een zoon van een koning of gewoon een bijzonder mens?”  Yájñavalkya beantwoordde alle vragen.

In ons land wordt op deze dag uit de Rámcaritmánas voorgelezen uit hoofdstuk 1 vanaf dohá 43 t/m 46, uitgeverij Gitápress, Gorakhpur. Velen doen thuis een pújá om het goddelijk aspect Vishnu, de Onderhouder, te vereren.

Bron: de vijf juwelen van het Hindoeisme- deel 2 Hindoefeestdagen

Share.

Leave A Reply

X