Navrátri – Let op het vegetarisch gehalte van gerechten

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vegetarisch of niet-vegetarisch?

Veel mensen gebruiken vegetarisch voedsel tijdens Navrátri. Wees wel alert want er zijn een aantal veel voorkomende voedselproducten die voor vegetarisch doorgaan maar eigenlijk ‘niet-vegetarisch’  zijn. Sommige van de gebruikte ingrediënten om deze items te maken zijn afgeleid van dierlijk vet of zelfs vleesproducten. Let dus voortaan goed op.

Soepen

Indiërs houden van soep. De favoriete Manchow-soep is eigenlijk niet-vegetarisch.  Restaurants voegen vaak vis sauzen aan de soep toe. Let dus op bij het bestellen.

Nán

Een typische Indiase lunch is niet compleet zonder Nán. Niet alle náns zijn niet-vegetarisch, maar veel recepten voor authentieke Nán gebruiken eieren voor het kneden van het deeg om het zacht te houden en het een goede elasticiteit te geven. Vegetariërs kunnen liever een   andere optie kiezen.

Kaas

Kaas is goed doorgedrongen in de Indiase keuken! Nu is er kaas pav-bháji, kaas pohá, kaas dosá en zelfs kaas paráthá! Kaas kan stremsel bevatten, wat een enzym is welke is afgeleid van dierlijke ingewanden. Op de verpakking komt u slechts het woord enzym tegen.

Olie

Hartvriendelijke olie is helemaal niet vegetarisch. Oliën en sappen die omega-3-zuren bevatten beschouwd men als goed voor het hart. In sommige sappen is er ook vitamine D wat afkomstig is lanoline, een product afkomstig van schapen.

Salade Saucen

Salades zijn ook niet veilig.  De groenten goed, maar de clue zit in de sauzen. Wat zit er precies in die sauzen die de salade zo lekker maken? Meestal zijn saladedressings niet vegetarisch.Bestudeer  de volgende keer bij het bestellen van een salade bestelt of favoriete saladedressing , grondig de ingrediëntenlijst.

Witte suiker

Om witte suiker wit te maken sturen de fabrikanten het door een reinigingsproces. Het reinigingsproces gebeurt met behulp van ‘natuurlijke koolstof’. Vraagt u zich af waar dat ‘natuurlijke’ koolstof vandaan komt? Bot koolstof van goed verkoolde dierenbeenderen! De veiligste manier is om ongeraffineerde suiker te kopen of slechts de bruine jaggery te gebruiken.

Bier / wijn

Bier- of wijnmakers gebruiken dikwijls visblazen om hun bier smaakvoller en kleurrijker te maken. De mooie kleur komt dankzij de visblaas! Welnu, de meeste beroemde bier- en wijnmerken ter wereld gebruiken visblaas.

Gelei

Het belangrijkste ingrediënt van gelei is gelatine. En gelatine is een dierlijk produkt. De laatste tijd wordt gelatine echter vervangen door zetmeel of andere soortgelijke voedselproducten en chemicaliën.

Chips

Zelfs chips is vaak niet-vegetarisch. Veel chips, met name barbecuesmaak, bevatten kippenvet. Dus controleer de volgende keer, de ingrediënten

Cake Mix

Voor mensen die eieren eten, maakt cake niets uit, maar voor een vegetarier is het moeilijk te verteren. Sommige cakemengsels bevatten varkensvet.

Yoghurt

Ook sommige yoghurt soorten bevatten dierlijke produkten om ze stroperiger te maken.

Bron: OHM (Radjen Baldew)

Share.

Leave A Reply

X