Rámlílágroep zal indruk maken in India

De Rámlílágroep die zaterdag naar India vertrekt, heeft woensdagavond een generale repetitie gehouden in het centrum van de Shri Sanatan Dharm Paramaribo Noord. Cultuurdirecteur Elviera Sandie was erbij om de groep te ondersteunem. “Vorig jaar was een Indiase groep hier en wij hebben nu kans om te bewijzen dat we het niet onderdoen voor hen. Suriname zal zeker een goede beurt maken”, verzekert ze.

Uniek
Volgens Sandie is de Surinaamse Rámlílá de beste in het Caribisch gebied. “Wij hebben de taal en cultuur heel goed geconserveerd. Dat maakt ons uniek. India zal zeker versteld staan van ons spel en onze taal”. Het directoraat cultuur zal zich de komende tijd specifiek richten op meer promotie en behoud van de Rámlílá. “We willen dat de gemeenschap meet kennis krijgt over was Rámlílá is. Daarin willen we vooral de jeugd goed betrekken. We hebben al besloten dat in alles wat we dit jaar gaan doen, we de schooljeugd zoveel mogelijk gaan betrekken, dus zo ook met Rámlílá. Laten we Rámlílá opvoeringen houden op scholen en er een competitie van maken wie het beste is”, zegt de directeur enthousiast. Ze meent dat alleen door de jeugd te betrekken het spel goed zal kunnen worden geconserveerd voor de toekomst.

Theater
De Surinaamse groep zal op 2 en 3 februari optreden tijdens het Kumbh Mela Festival in Prayagraj Allahabad (India). Coördinator Amrika Anroedh vertelt dat het spel vanwege de kou nu in een overdekte zaal zal worden opgevoerd. In Suriname wordt de Rámlílá voornamelijk in openlucht gespeeld. Voor de spelers was het daarom even wennen om op een prodium te staan. “Er komen veel meer zaken bij kijken als je theater maakt. Acteren is een heel belangrijk onderdeel geweest waaraan we veel tijd hebben besteed:, vertelt Anroedh. Zijn organisatie, de Rámlílá en Rámáyaṇa Foundation Suriname, heeft een samenwerking met het Ayodhya Research Institute (ARI) in India en is door hen uitgenodig voor deelname aan het Kumbh Mela Festival.

Opvoering in eigen land
Tijdens de generale repetities heeft de groep achter elkaar in het Hindí en Sarnámi gespeeld. De scène die aan bod kwamen, zijn Sítá Svayambar (het huwlijk van Sítá met Rám), de verbanning van Rám naar het bos, de ontmoeting tussen Báli en Sugriv en het vertrek van Hanumán naar Lanka. Net als Sandie verwacht Anroedh dat het Indiase publiek enthousiast zal zijn over het feit dat Suriname nog steeds de Rámlílá in het Hindí opvoert. De groep keert op 9 februari terug en zal daarna ook in eigen land laten zien war ze in India hebben gepresenteerd. Volgens Anroedh zal de samenwerking met het ARI worden geïntensiveerd en zullen de komende tijd meer trainingen en uitwisselingen op het gebied van Rámlílá plaatsvinden tussen beide landen.-

Bron: DWT 26-1-2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *