SSDP organiseerde voorlichtingsbijeenkomst over Gezonde Voeding

”Ik hou van eten en ik praat graag over eten” woorden van diëtiste Wandy Soemodihardjo die op vrijdag 10 juni 2022 samen met drs. Dharma Gangaram Panday een  voorlichtingsbijeenkomst hield over ”Hoe stellen we gezonde/gevarieerde maaltijden samen”. Deze werd georganiseerd te Blauwgrond door de jongerencommissie van de Shri Sanatan Dharma Paramaribo-Noord o.l.v. dhr Wishaal Moennoe.

Nadat dhr. R. Soeknandan, ondervoorzitter van SSDP, een kort openingswoord had gevoerd, werd door mw. Wandy aan de aanwezigen eerst theoretisch uitgelegd waaruit een goede maaltijd moet bestaan t.w.: koolhydraten (suikers), eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen en hoeveel calorieën deze leveren.

Voeding levert ons energie maar die energie moet tenslotte ook verbrand worden. “Een auto met een volle tank die je in de garage laat staan kan je niet blijven bijtanken; het zal eerst gereden moeten worden” aldus mw. Wandy.

Als de voeding goed gebalanceerd wordt genuttigd, en we de nodige lichaamsbeweging van tenminste twee en een half uur per week hebben, dan kunnen we zeggen dat we “gezond” bezig zijn. Maar daar gaan we meestal in de fout.

Door middel van een praktisch voorbeeld van een pak vruchtensap, werd het gehoor geleerd hoe een voedingswaardevoorschrift (etiket) te lezen. Vele aanwezigen stonden versteld toen bleek dat een pak vruchtensap eigenlijk niet veel meer is dan veel suiker met water, dus bijna als een stroop.

Ook werd door mw. Gangaram Panday aangehaald dat er in de mandir en bij tempeldiensten thuis veel soorten prasád moeten worden klaargemaakt; alle prasád bestaat hoofdzakelijk uit koolhydraten (meel, suiker, melk, rozijnen) en vet (ghi). Ze gaf als advies mee om minder suiker toe te voegen en om met een mindshift te beginnen en in de prasádzakken heel weinig prasád te zetten en vooral geen zakken vol mee te geven. En verder ook geen koolhydraatrijke softdrinks/drank te serveren maar water, want de prasád is al zoet genoeg!

Er werden verder ook adviezen gegeven over de samenstelling van twee menu’s, die op vele Surinaamse feesten en ook thuis worden geserveerd:

  1. Nasi en bami met bakabana, aardappelsambel, kroepoek, kip bevatten veels teveel koolhydraten, zout en vet. Het zout (natrium) dat wordt toegevoegd is keukenzout, maar zit al in de ketjap, blokjes en ajinomoto. En bovendien bakt men de nasi en bami met onnodig veel vet.
  2. Rijst, karhi (gemalen gele pesi), dál (erwten), pompoen, kouseband MET aardappel, boulanger MET aardappel, roti MET dál of aardappel en bará is ook een veel opgediend menu. Bevat overwegend koolhydraten, dus dikmakend.

De grote hoeveelheid koolhydraten in beide menu’s komen via het maagdarmstelsel in de vorm van glucose in ons bloed terecht en moeten door onze alvleesklier (pancreas) verwerkt worden. De alvleesklier produceert het hormoon insuline dat ervoor moet zorgen dat de glucosewaarden in ons bloed niet te hoog worden. Elke keer als u eet, belast u dus de alvleesklier om insuline te produceren. En als uw lichaam ongevoelig is (geworden) voor insuline (insuline resistentie), door verschillende redenen bv door ons eetpatroon en  adipositas, dan kunt u dus suikerziekte ontwikkelen.

Aan het einde werd door mw. Wandy een lekkere voedzame smoothie ter plekke geblenderd met bacoven, papaja, ananas en chiazaad ZONDER suiker; alle aanwezigen mochten proeven.

De rode draad door de lezing was: weet wat je lichaam nodig heeft; maak bewuste keuzes bij het inkopen van voedingsmiddelen en bij de samenstelling/bereiding van maaltijden.
Het aanbod mag groot zijn, maar uiteindelijk bepaal jij wat in je mond gaat.

Van links naar rechts: W. Moennoe, R. Asraf, D. Gangaram Panday, W. Soemodihardjo.

De bijeenkomst werd afgesloten met een dankwoord door de heren Rajesh Asraf, voorzitter van SSDP en dhr. Wishaal Moennoe van de jongerencommissie.
De organisatie heeft het geleerde alvast toegepast door een gezonde snack nl. caná en suikervrije drank, nl. water te serveren aan de aanwezigen.

Enkele van de vele tips, die gegeven werden:

-Maak je eigen verse sap zonder suiker of drink kokoswater. Gebruik dus geen suiker en suiker bevattende dranken. Indien echt nodig vervang de suiker door honing of de zoetstof Stevia.

-Vervang koolhydraatrijke producten door eiwitrijke producten, bv. aardappel vervangen door tahu, tempe, panir of caná. Zet weinig rijst op uw bord, ong. 100 gram, meer groenten, rauwkost (komkommer bv.) en eiwitten.

-Kies voor onbewerkte, natuurproducten; bv. kies liever bevroren groenten dan blikjeswaren, want deze zijn bewerkt en bevatten veel conserveringsmiddelen; kies voor echte roomboter (uit de wikkel, niet uit kuipje).

– Gebruik olie waarin u gefrituurd heeft niet keer op keer, maar na een keer frituren de rest van de olie wegdoen; of in een teflon pan in heel weinig olie bakken. Of gebruik een dry/ air fryer.

– Eet alleen als u honger hebt; gebruik niet meer dan 3 maaltijden per dag; laat tussendoortjes zoveel mogelijk staan, en neem ‘s avonds een lichte maaltijd, het liefst 3 uren voor het slapen gaan.

OHM