Verborgen oorzaken van een verhoogde bloeddruk (hypertensie)

Als men over bloeddruk praat/ schrijft, komt als eerste op; “Als je problemen hebt met bloeddruk, zal het moeten liggen aan veel gebruik van zout of misschien zijn je nieren achteruit gegaan.” Ondanks jij als bloeddruk patient zoutloos/ zout arm eet en nog uw bloeddruk tabletten gebruikt,  merkt u dat uw bloeddruk niet een normale waarde heeft, kan een verhoogde bloeddruk ook andere oorzaken hebben. Er zijn heel veel oorzaken waar wij helemaal geen aandacht besteden. Een verhoogde bloeddruk of hypertensie heeft ook verborgen oorzaken, waarover over het algemeen nooit gesproken wordt.

Er zijn heel wat aspecten die wel degelijk invloed hebben op ons bloeddruk.

Deze zijn:

  • Chronische insuline resistentie. Bij insuline resistentie is er een hoge mate van insuline in ons lichaam en de cellen blokkeren de insuline.
  • Hoge bloedsuiker. Deze worden verhoogd door overmatig inname van suiker en koolhydraten ( rijst, bami, roti, brood beschuit, aardvruchten enz.). De eigenschappen van suiker en koolhydraten zijn; namelijk dat hij vocht naar zich toetrekt. De vocht wordt vastgehouden in ons lichaam en dat zorgt voor een hoge bloeddruk. Overmatig gebruik van suiker en koolhydraten zorgt ook voor toename van gewicht die ook helpt bij het verhogen van bloeddruk
  • Chronische stress. Stress laat Cortisol (stresshormoon) in ons lichaam omhoog gaat, waardoor wij ook een hoge bloeddruk kunnen krijgen. Tegelijkertijd zorgt Langdurige stress ook voor langdurige hoge Cortisol die voor ontstekingen in ons lichaam kan zorgen
  • Chronische inflammatie (ontsteking). Chronische ontstekingen hebben in ons lichaam waarvan we niet op de hoogte zijn kan ook een oorzaak zijn van een verhoogde bloeddruk. Chronische ontstekingen kunnen overal in ons lichaam voorkomen.
  • Chronisch slaapproblemen (insomnia). Als u chronisch en langdurig niet goed slaapt kunt u ook problemen ontwikkelen van hypertensie.
  • Tekort aan Magnesium en Potassium (Kalium).
  • Alcohol gebruik. Als u zeldzaam een borreltje pakt is dat oké, maar langdurig gebruik van alcohol kan voor verhoogde bloeddruk zorgen.

 

Tips voor verlagen van bloeddruk

  1. Een gezonde levensstijl. Vermijd suiker en koolhydraten die voorkomen in rijst, roti, cassave, zoetigheden, bewerkte producten enz.
  2. Intermitterend vasten. Dat houdt in dat u een bepaald uren van de dag geen Calorieën gebruikt. U mag wel drinken.( 14 u.-16 u.- 18 u.)
  3. Cortisol verlagen. U gaat uw Cortisol op een natuurlijke manier verlagen door voldoende te slapen, voldoende uit te rusten.
  4. Lichaamsbeweging. Zoals krachttrainingen (geen cardio) doen ongeveer 20 minuten lang.
  5. Vitamine D en K2 verhogen. Dit gaat u uit uw voeding halen en geen supplementen gebruiken.
  6. Verhogen van uw Magnesium en Potassium inname. Magnesium en Potassium komen veel in groente voor. Probeert u minstens 700 gram aan groente te eten per dag, het liefst groene groenten.
  7. Stop het gebruik van alcohol. Als u weet dat u problemen hebt met uw bloeddruk stop met het gebruik van alcohol.
  8. Routine opbouwen. Bouwt u een routine op voor alle aspecten in uw leven zoals een routine voor eten, voor drinken ook voor het slapen. Ook voor werken en ontspannen. U gaat merken dat uw lichaam zich hieraan gaat aanpassen en uw bloeddruk gaat niet verhogen.
  9. Maak gebruik van verse producten. Gebruikt u verse groenten
  10. Vermijd bewerkte producten. In bewerkte producten wordt zout, suiker en transvetten toegevoegd om het langer behouden.
  11. Natuurlijke thee gebruiken. Maak verse thee van moringa, gember, kaneel, kruidnagel, etc. Deze nemen meer tijd in beslag, maar dan weet u dat u verse thee drinkt.

 

Als u een bloeddruk patient bent, hoeft u geen bloeddruk patient te zijn voor de rest van u leven. Hierbij geef ik aan dat u niet zomaar moet stoppen met uw medicijnen. Gaat u eerst in overleg met uw arts. Met deze levensstijl en de tips kunt u vandaag al beginnen, indien u geen suikerpatiënt bent. Suiker patiënten moeten onder begeleiding.

 

Voor meer informatie volgt u:
Facebook pagina: Nisha A. Sanchit-Jagdeo
YouTube: Tips voor uw gezondheid

Geriatrie Verpleegkundige
Nisha Sanchit-Jagdeo 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *