02 oktober: Internationale Dag van de Geweldloosheid

“Gandhi bewees dat geweldloosheid de geschiedenis kan veranderen. Laat ons geïnspireerd worden door zijn moed en overtuiging terwijl we doorgaan met ons werk om vrede, duurzame ontwikkeling en mensenrechten voor alle volkeren van de wereld te bevorderen.” – VN-secretaris-generaal António Guterres

“The Nonviolence (or “Knotted Gun”) Sculpture

De Internationale Dag van Geweldloosheid wordt gemarkeerd op 2 oktober, de geboortedag van Mahatma Gandhi, leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging en pionier van de filosofie en strategie van geweldloosheid.

Volgens resolutie A / RES / 61/271 van de Algemene Vergadering van 15 juni 2007, die de herdenking vormde, is de Internationale Dag een gelegenheid om “de boodschap van geweldloosheid te verspreiden, onder meer door educatie en bewustmaking van het publiek”. De resolutie bevestigt opnieuw “de universele relevantie van het beginsel van geweldloosheid” en de wens “om een ​​cultuur van vrede, tolerantie, begrip en geweldloosheid te bewerkstelligen”.

Invoering van de resolutie in de Algemene Vergadering namens 140 co-sponsors, de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, de heer Anand Sharma, zei dat de brede en diverse sponsoring van de resolutie een weerspiegeling was van het universele respect voor Mahatma Gandhi en van de blijvende relevantie van zijn filosofie. Hij citeerde de woorden van de late leider en zei: “Geweldloosheid is de grootste kracht die de mensheid ter beschikking staat: het is machtiger dan het machtigste vernietigingswapen dat door de vindingrijkheid van de mens is bedacht”.

 

Bron: http://www.un.org/en/events/nonviolenceday/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *