04 oktober: Werelddierendag

Dierendag 0f werelddierendag is een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan dieren. Dierendag valt jaarlijks op 04 oktober.

Wat is Werelddierendag?

De internationale dierendag is in het leven geroepen om de levensomstandigheden van dieren te verbeteren. Het is een dag waarop we nog meer ons goede hart laten zien voor elke diersoort, en dat doen we via sensibiliseringsacties. Het gaat erom te strijden voor de rechten van dieren om een wereld te creëren waarin dieren in alle omstandigheden worden beschouwd als levende wezens met gevoelens, een wereld die rekening houdt met hun welzijn.

Franciscus van Assisi

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van melaatsenzwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de overlevering hield hij ooit een preek voor de dieren.

Eerste dierendag

Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief aan Margaret Ford in London, waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus herdenkt, een goede datum voor zo’n dierendag zou zijn. Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in mei 1929 in Wenen waar R. Spurrier, secretaris van de “National Council for Animal Welfare” de belangrijkste pleiter voor deze dag was, werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. Dit werd toen al in enkele steden gevierd in Amerika, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Australië en Indië. De eerste officiële dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930. In Nederland werden er op die dag beschouwende artikelen geplaatst in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dierendag

https://www.zininmeer.be/gezin/huisdieren/wat-is-werelddierendag

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *