1 november: Wereld Veganisme Dag

Als vervolg op Wereld Vegetarisme Dag op 1 oktober, is het op 1 november Wereld Veganisme Dag (World Vegan Day) gevierd. De dag werd in 1994 opgericht door Louise Wallis ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de ‘The Vegan Society UK’.

Wereld Vegetarisme Dag
De Wereld Vegetarisme Dag of World Vegetarian Day op 1 oktober, bestaat sinds 1978. Vegetarisme dag of Vegetariër dag is een dag van bewustwording van vlees eten. Waarom eten we elke dag vlees, willen we dat eigenlijk wel, is dit wel goed voor de mens en voor de aarde?

Oktober maand, Vegetarisme Maand
De vegetarisme dag wordt gevolgd door de vegetarisme maand, de hele maand oktober. De Wereld Vegetarisme Maand of World Vegetarian Awareness Month is vooral een maand van bewustwording. Een maand van stil staan bij het leven op aarde en een maand van: weet wat je eet.

Wereld Veganisme Dag
De Wereld Veganisme Dag of World Vegan Day jaarlijks op 1 november is de afsluiting van de vegetarismemaand. De dag staat in het teken van leven zonder iets van dierlijke oorsprong te gebruiken. Verschillende organisaties laten op deze dag zien dat de mens zonder producten van dierlijke oorsprong kan.

 

Het verschil tussen een vegetariër en een veganist

Vegetariër
Een vegetariër eet bewust geen vlees. De reden hiervoor kan zijn dat de vegetariër het niet eens is met het fokken van vlees voor menselijke consumptie. Een andere reden om vegetarisch te eten kan bijvoorbeeld zijn dat iemand het gezonder vindt om vegetarisch te eten of van mening is dat het beter is voor het milieu. De mens heeft volgens een vegetariër niet echt vlees nodig en er zijn voldoende alternatieve voedingswaarden. Sommige vegetariërs eten alleen geen vlees maar andere vegetariërs eten ook geen vis. Iedereen kan zelf bepalen wat hij wel (behalve vlees) of niet als vegetariër wil eten.

Veganisme
Veganisme gaat nog een stap verder. Een veganist eet niets van dierlijke oorsprong. Een veganist eet dus geen vlees of vis maar ook geen eieren, drinkt geen melk en gebruikt geen boter van dierlijke oorsprong. Veel veganisten willen behalve niets van dierlijke oorsprong eten ook niets gebruiken wat van dieren wordt gemaakt zoals leer en bont.