1 oktober: Internationale Dag van de Ouderen
Het jaar 2020 markeert de 75e verjaardag van de Verenigde Naties en de 30e verjaardag van de Internationale Dag van de Ouderen. Dit jaar is er ook COVID-19 opgekomen, dat voor opschudding heeft gezorgd over de hele wereld. Gezien de hogere risico’s waarmee ouderen worden geconfronteerd tijdens het uitbreken van pandemieën zoals COVID-19, moeten beleidsmaatregelen en programmatische interventies gericht zijn op bewustmaking van hun speciale behoeften. Erkenning van de bijdragen van ouderen aan hun eigen gezondheid en de vele rollen die zij spelen in de voorbereidings- en reactiefasen van huidige en toekomstige pandemieën is ook belangrijk.
Dit jaar is ook erkend als het “Jaar van de verpleegster en vroedvrouw”. Op de Internationale Dag van de Ouderen 2020 wordt de nadruk gelegd op de rol van gezondheidswerkers bij het bijdragen aan de gezondheid van ouderen, met speciale erkenning van het beroep van verpleegkundige, en een primaire focus op de rol van vrouwen – die relatief ondergewaardeerd zijn en in de meeste gevallen onvoldoende gecompenseerd.
Het observatieteam voor 2020 zal ook het “Decennium van Gezond ouder worden” (2020-2030) promoten en VN-experts, het maatschappelijk middenveld, de overheid en de gezondheidsberoepen helpen samen te brengen om de vijf strategische doelstellingen van de globale strategie en het actieplan voor veroudering en gezondheid te bespreken. de voortgang en uitdagingen in hun realisatie. De globale strategie is goed geïntegreerd in de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), terwijl vergrijzingskwesties de 17 doelstellingen doorkruisen, met name Doelstelling 3, die tot doel heeft “een gezond leven te verzekeren en het welzijn van iedereen op alle leeftijden te bevorderen”. Zoals verklaard door Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (directeur-generaal, WHO) “is het handelen volgens de strategie een middel voor landen om de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling uit te voeren en ervoor te zorgen dat elk mens, ongeacht leeftijd, de kans krijgt om zijn of haar leven te vervullen. potentieel in waardigheid en gelijkheid “
Het thema 2020 heeft tot doel:
- Deelnemers informeren over de strategische doelstellingen voor het decennium van gezond ouder worden.
- Bewustmaking van de speciale gezondheidsbehoeften van ouderen en van hun bijdragen aan hun eigen gezondheid en aan het functioneren van de samenlevingen waarin ze leven.
- Bewustwording en waardering vergroten voor de rol van het personeel in de gezondheidszorg bij het handhaven en verbeteren van de gezondheid van ouderen, met speciale aandacht voor het beroep van verpleegkundige
- Presenteer voorstellen om de gezondheidsverschillen tussen ouderen in de ontwikkelde landen en ontwikkelingslanden te verkleinen, om “niemand achter te laten”.
- Vergroot het begrip van de impact van COVID-19 op ouderen en de impact ervan op het beleid, de planning en de attitudes van de gezondheidszorg.
Achtergrond
Op 14 december 1990 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 1 oktober uitgeroepen tot Internationale Dag van de Oudere Personen (resolutie 45/106). Dit werd voorafgegaan door initiatieven zoals het Internationale Actieplan van Wenen inzake vergrijzing, dat werd aangenomen door de Wereldvergadering van 1982 over de veroudering en later dat jaar werd bekrachtigd door de Algemene Vergadering van de VN.
In 1991 keurde de Algemene Vergadering de Beginselen van de Verenigde Naties voor ouderen goed (resolutie 46/91). In 2002 keurde de Tweede Wereldvergadering over vergrijzing het Internationale Actieplan van Madrid inzake vergrijzing goed om in te spelen op de kansen en uitdagingen van de vergrijzing van de bevolking in de 21e eeuw en om de ontwikkeling van een samenleving voor alle leeftijden te bevorderen.
De samenstelling van de wereldbevolking is de afgelopen decennia drastisch veranderd. Tussen 1950 en 2010 is de levensverwachting wereldwijd gestegen van 46 naar 68 jaar. Wereldwijd waren er in 2019 703 miljoen personen van 65 jaar of ouder. In de regio Oost- en Zuidoost-Azië woonden het grootste aantal ouderen (261 miljoen), gevolgd door Europa en Noord-Amerika (meer dan 200 miljoen).
In de komende drie decennia zal het aantal ouderen wereldwijd naar verwachting meer dan verdubbelen, tot meer dan 1,5 miljard personen in 2050. Alle regio’s zullen tussen 2019 en 2050 een toename van de omvang van de oudere bevolking zien. De grootste toename ( 312 miljoen) zal naar verwachting plaatsvinden in Oost- en Zuidoost-Azië, groeiend van 261 miljoen in 2019 tot 573 miljoen in 2050. De snelste toename van het aantal ouderen wordt verwacht in Noord-Afrika en West-Azië, van 29 miljoen in 2019 tot 96 miljoen in 2050 (een stijging van 226 procent). De op een na snelste stijging wordt verwacht voor Afrika bezuiden de Sahara, waar de bevolking van 65 jaar of ouder zou kunnen groeien van 32 miljoen in 2019 tot 101 miljoen in 2050 (218 procent). Daarentegen wordt verwacht dat de toename relatief klein zal zijn in Australië en Nieuw-Zeeland (84 procent) en in Europa en Noord-Amerika (48%), regio’s waar de bevolking al aanzienlijk ouder is dan in andere delen van de wereld.
Onder ontwikkelingsgroepen zullen in de minder ontwikkelde landen, met uitzondering van de minst ontwikkelde landen, in 2050 meer dan tweederde van de oudere wereldbevolking (1,1 miljard) wonen. Toch wordt verwacht dat de snelste stijging zal plaatsvinden in de minst ontwikkelde landen, waar de Het aantal personen van 65 jaar of ouder zou kunnen stijgen van 37 miljoen in 2019 tot 120 miljoen in 2050 (225%).
Bron: United Nations
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!