10 november: Wereldwetenschapsdag voor Vrede en Ontwikkeling

Wereldwetenschapsdag voor vrede en ontwikkeling word elke 10 november  gevierd. Het benadrukt de belangrijke rol van de wetenschap in de samenleving en de noodzaak om het brede publiek te betrekken bij debatten over opkomende wetenschappelijke kwesties. Het onderstreept ook het belang en de relevantie van wetenschap in ons dagelijks leven.

Door wetenschap nauwer te verbinden met de samenleving, wil Wereldwetenschapsdag voor vrede en ontwikkeling ervoor zorgen dat burgers op de hoogte worden gehouden van ontwikkelingen in de wetenschap. Het onderstreept ook de rol die wetenschappers spelen bij het verbreden van ons begrip van de opmerkelijke, kwetsbare planeet die we thuis noemen en bij het verduurzamen van onze samenlevingen.

Het doel van de dag is om:

  • Het publiek bewust maken van de rol van wetenschap voor vreedzame en duurzame samenlevingen;
    Bevorder nationale en internationale solidariteit voor gedeelde wetenschap tussen landen;
  • Hernieuw de nationale en internationale inzet voor het gebruik van wetenschap ten behoeve van samenlevingen;
  • Vestig de aandacht op de uitdagingen waarmee de wetenschap wordt geconfronteerd bij het werven van steun voor het wetenschappelijke streven.

De dag biedt de mogelijkheid om alle actoren rond het thema wetenschap voor vrede en ontwikkeling te mobiliseren – van overheidsfunctionarissen tot de media tot scholieren. UNESCO moedigt iedereen ten zeerste aan om mee te doen aan het vieren van Wereld Wetenschapsdag voor Vrede en Ontwikkeling door op die dag uw eigen evenement of activiteit te organiseren.

Wereldwetenschappelijke dag voor vrede en ontwikkeling 2021-thema

Zoals we allemaal weten, is klimaatverandering de grootste bedreiging voor ons bestaan ​​op aarde, dus het thema van de Wereldwetenschapsdag voor vrede en ontwikkeling dit jaar (2021) is “Building Climate-Ready Communities”, dat tot doel heeft een manier te vinden om los dit probleem op met behulp van wetenschap.

Zitate

Hier zijn een paar informatieve citaten die u kunt gebruiken om bewustzijn te creëren via sociale media:

Wetenschap heeft vele facetten en het is aan ons dat we het gebruiken om ontwikkeling, vrede en groei in ons leven te brengen. Warme wensen op Wereld Wetenschapsdag voor Vrede en Ontwikkeling.

Slechts twee dingen zijn oneindig, het universum en de menselijke domheid, en ik ben niet zeker van het eerste. (Albert Einstein)

De wetenschap, mijn jongen, bestaat uit fouten, maar het zijn fouten die nuttig zijn om te maken, omdat ze beetje bij beetje naar de waarheid leiden. (Jules Verne)

Bron: United Nations