10 oktober: Internationale Dag voor Geestelijke Gezondheid

10 oktober is door de World Federation for Mental Health (WFMH) uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Geestelijke Gezondheid. Thema dit jaar is: Suïcide Preventie. 

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) is, als vakgebied van de gezondheidszorg, een toegepaste wetenschap die zich met de psychische gezondheid van mensen bezighoudt. Uit het gezondheidsrapport over jongeren in de Europese Unie blijkt, dat tien procent beweert last te hebben van depressies. Vooral bij kinderen en jongeren blijkt zelfdoding toe te nemen. Depressie is één van de belangrijkste oorzaken hiervan, zij het niet de enige. Depressie is een ingrijpende stoornis die gepaard gaat met grote beperkingen in het functioneren van de mens. Bij kinderen en adolescenten komt daarbij dat hun vooruitzichten ongunstig zijn. Als ze niet geholpen worden, is de kans groot dat ze als volwassenen ernstige depressieve episodes vertonen.

Uit onderzoek blijkt dat we kinderen en adolescenten effectief kunnen helpen, op voorwaarde dat we de stoornis vroegtijdig onderkennen. Daarom is het goed dat mensen in hun onmiddellijke omgeving alert zijn voor de gevaren en de signalen, bv. als het gedrag van iemand anders wordt dan men gewend was van die persoon.

Volgens cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft Suriname in vergelijking tot het wereldgemiddelde een hoge score aan suïcide en suïcidepogingen. Het PCS heeft het Nationaal Suïcide Preventie- en Interventie Plan, dat in 2016 werd aangenomen door de overheid, onder de loep genomen om verdere uitvoering aan te kunnen geven. 

Bron: De gezondheidssite van Vlaanderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *