10 oktober: World Mental Health Day

Op 10 oktober is het Wereld Geestelijke Gezondheid Dag, een initiatief van de World Federation for Mental Health. Het thema van 2017 is “Mental health in the workplace” (geestelijke gezondheid op de werkvloer).                               

De geestelijke gezondheidszorg is, als vakgebied van de gezondheidszorg, een toegepaste wetenschap die zich met de psychische gezondheid van mensen bezighoudt.

Waarom is “Mental health in the workplace” belangrijk?

Gedurende een grote periode van ons leven brengen we dagelijks veel tijd door op de werkvloer. De werkomgeving en onze ervaringen met deze omgeving kunnen onze gezondheid beïnvloeden, maar omgekeerd kan onze gezondheid ook ons werk en onze werkomgeving beïnvloeden.

Het eerste: Een negatieve werkomgeving of een werkvloer waar wij veel negatieve ervaringen opdoen, kan resulteren in lichamelijke en geestelijke problemen die kunnen leiden tot grootschalig ziekteverzuim en verlies van productie. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out door een te hoge werkdruk of een irreële angst door onrealistische verwachtingen.

De tweede: Geestelijke problemen kunnen het functioneren op de werkvloer beperken waardoor we minder productief zijn. Denk bijvoorbeeld aan een depressie en/of een angststoornis die beperkend kunnen zijn. Vaker worden ook de gevolgen van een hersenbeschadiging, bv. ten gevolge van een hersenbloeding, herseninfarct of hersenschudding, voor de geestelijke gezondheid genegeerd op de werkvloer. De werkvloer wordt niet afgestemd op de persoon met depressie, angst, cognitieve achteruitgang of een ander psychisch probleem.

Dus een werkomgeving waar er geen rekening gehouden wordt met de geestelijke gezondheid van de werknemer, leidt tot verslechtering van de geestelijke gezondheid en verminderde productiviteit van deze werknemer. Reden genoeg om op de werkvloer meer aandacht te besteden aan Mental Health!

 

S. Gangaram Panday, MSc, neuropsycholoog
Shonima.gangarampanday@gmail.com