10 Redenen om met yoga te beginnen

Yoga is geschikt voor alle mensen, ongeacht leeftijd, geslacht of conditie. Iedereen, jong en oud,  kan yoga beoefenen. Of je het nu dagelijks doet of éénmaal per week, yoga verrijkt je leven! Je zal gauw ontdekken dat yoga een positieve invloed heeft op lichaam en geest.

 

Hieronder geven we 10 voordelen van yoga op:

  1. Stress vermindering: Yoga beperkt de fysieke invloed van stress op het lichaam. Dankzij de ontspannende werking zal er een daling van het stresshormoon cortisol optreden. Bijkomende voordelen zijn: een verlaging van de bloeddruk en het hartritme, een verbeterde spijsvertering en een verhoogde immuniteit. Verder verminderen de symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid.
  2. Pijnverlichting: Yoga kan pijn verzachten. Studies hebben aangetoond dat het doen van yogásana’s (houdingen) en meditatie, de pijn verlicht van zowel kankerpatiënten, als van mensen met rug- en nekklachten en andere kwalen. Yoga helpt zelfs bij het verwerken van emotionele pijn.
  3. Verbeterde ademhaling: Yoga leert mensen trager en dieper adem te halen. Dit leidt tot een betere longfunctie en het lichaam wordt erdoor aangespoord om te ontspannen. Zodoende neemt de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam wordt opgenomen toe.
  4. Lenigheid: Yoga verbetert ook de lenigheid en beweeglijkheid van het lichaam. Na een tijdje oefenen zullen de ligamenten, pezen en spieren verlengen, waardoor het lichaam verschillende andere houdingen kan aannemen. Daarnaast krijgt men een betere lichaamshouding, wat leidt tot het verzachten van nek- en spierklachten.
  5. Versterkte kracht: Bij ásana’s wordt elke spier in het lichaam gebruikt, waardoor lichamelijke kracht van top tot teen toeneemt. Daarnaast versoepelt yoga de stramme spieren in het lichaam.
  6. Gewichtsverlies: Yoga helpt het lichaamsgewicht op peil te houden. Naast calorieverbranding en stressvermindering, spoort yoga ook aan tot gezonder eten en leidt het tot een gevoel van lichamelijk welzijn en zelfvertrouwen.
  7. Verbeterde bloedcirculatie: Yoga verbetert de werking van de bloedsomloop. Als gevolg van de verschillende ásana’s kan zuurstofrijk bloed de lichaamscellen beter bereiken.
  8. Cardiovasculaire training: Zelfs lichte ásana’s geven cardiovasculaire voordelen. Ze verlagen het hartritme, verhogen het uithoudingsvermogen en verbeteren de zuurstofopname.
  9. Focus op het heden: Yoga helpt ons te concentreren op het heden en creëert een goede balans tussen lichaam een geest. Daarnaast leidt het tot betere concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en een optimaal geheugen.
  10. Innerlijke rust: Dankzij de meditatieve aspecten van yoga, ervaart de mens meer bevrediging en spiritualiteit in het leven. Velen die yoga beoefenden omwille van andere redenen, hebben gezegd dat dit de hoofdreden is waarom yoga een essentieel deel van hun leven is geworden.

                                                        Bron: Shiva Aum Yoga/Reshma Chandrikasingh (Ned)