12 mei: Internationale Dag van de Verpleging

Als het over de zorg gaat, gaat het vaak over topmannen die dikke salarissen binnenhalen. Of het gaat over artsen en specialisten. Maar een minstens net zo grote kracht in de zorg ligt bij het hand-en-spandienst-personeel. Verplegers,  vrouwen (en mannen!) die infusen zetten, pillen uitdelen en alle soorten verzorging die patienten nodig hebben geven, dat is het nobele maar vaak ongewaardeerde werk dat niet vaak genoeg genoemd kan worden. 
De International Council of Nurses (ICN) heeft voor die mensen de Dag van de Verpleging opgericht. De Dag van de Verpleging word wereldwijd gevierd als International Nurses Day. In Nederland staat de dag ook wel bekend onder de noemer Dag van de Zorg.

Florence Nightingale

De Dag van de Verpleging valt ieder jaar op 12 mei, wat de geboortedag is van Florence Nightingale. Deze dame is de grondlegster van de verpleging in de vorm zoals we deze kennen: aandacht, hygiëne, goed eten en drinken, toewijding, schoon bed. Tevens verzamelde Florence Nightingale grote hoeveelheden data en gegevens over leefbaarheid, ziekte en sterfte in ziekenhuizen. Op deze Dag staan we even stil bij het belang dat verplegers hebben in de zorg. 

Het thema van dit jaar is ‘Closing The Gap: Millennium Goals’. Het doel van het thema laat zich raden: We moeten die oh zo belangrijke Millenniumdoelen halen, en daarbij is onder andere goede verpleging erg belangrijk als het bijvoorbeeld gaat om kindersterfte. 

Bron: https://fijnedagvan.nl/info/?id=4970
https://www.festipedia.nl/dag-van-de-verpleging