12 november: Wereld Longontsteking Dag

Longontsteking is het ondergeschoven kindje op de mondiale gezondheidsagenda en krijgt zelden aandacht in de media. Om meer aandacht te generen besloot de Global Coalition against Child Pneumonia in 2009 om een Wereld Longontsteking Dag (World Pneumonia Day) te organiseren, niet éénmalig maar jaarlijks op 12 november. Wereld Longontsteking Dag is een actiedag waarop de strijd tegen longontsteking publieke centraal staat. Het doel van Wereld Longontsteking dag is:

  • bewustmaking over ‘s werelds grootste kindermoordenaar
  • promoten van maatregelen ter voorkoming en behandeling
  • donateurs vinden en actie voeren

Longontsteking en covid-19

Er is een verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een normale longontsteking. In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak van een longontsteking. Maar ook een virus, schimmel of parasiet kunnen de boosdoener zijn. Als je een longontsteking hebt die is veroorzaakt door bacteriën, en je eigen lichaam kan de bacteriën niet opruimen dan is de longontsteking vaak nog goed te behandelen met antibiotica.

Covid-19 is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het SARS-CoV-2 coronavirus. Het grote verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een normale longontsteking is dat eerst genoemde niet te behandelen is met antibiotica. Voor een longontsteking veroorzaakt door covid-19 is helemaal (nog) geen specifiek medicijn.

Wereld Longontsteking Dag 2021: Thema
Het thema van dit jaar is de strijd tegen de ziekte en het verminderen van de ziektelast voor de gezondheidsorganisatie.

Bron: dagenvanhetjaar.nl