12 oktober: Wereldreumadag

Op 12 oktober is het Wereldreumadag (WRD) (World Arthritis Day). WRD is een jaarlijks terugkerend wereldwijd initiatief om aandacht te vragen voor mensen met reumatische en spieraandoeningen (Rheumatic and Muskuloskeletal Diseases (RMD). Het thema voor 2021 is nog steeds:

“Don’t delay, connect today: Time2work.” 

De dag wordt gevierd om mensen bewust te maken van artritis, een ontstekingsaandoening die pijn en stijfheid in gewrichten veroorzaakt die met de leeftijd kunnen verergeren.

 

Wat is Reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn ontstaan. Het is niet bekend waardoor mensen reuma krijgen, maar omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht, maar ook erfelijkheid kunnen een rol spelen. De meeste vormen zijn behandelbaar, maar niet te genezen. Vaak wordt gedacht dat alleen oudere mensen reuma krijgen. Maar dat is niet zo: 60 procent van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen.                                                               
Kenmerkend voor reuma is een chronische ontsteking van meerdere gewrichten. De ontsteking komt vooral voor in de kleine gewrichten van handen en voorvoeten, maar kan zich in vrijwel alle gewrichten manifesteren met vooral pijn en stijfheid.
Reumatische gewrichtsontstekingen zijn te herkennen door: het dik en warm worden van gewrichten; langdurige pijn in spieren en/of gewrichten en/of pijn en stijfheid als men even heeft gezeten/gelegen en weer in beweging komt.

Reuma in 3 categorieën

Reuma is in principe een systeemziekte. Dat wil zeggen dat de ziekte op het hele lichaam ingrijpt. Ook klachten als moeheid, gewichtsverlies, koorts en stoornissen van organen als het hart, de bloedvaten, de longen, de zenuwen en de nieren komen voor. Bij reuma kunnen deze klachten vanzelf ontstaan. Reuma kun je onderverdelen in drie categorieën:

  • Ontstekingsreuma: hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere
    gewrichten beschadigen, waaronder reumatoïde artritis, spondylartritis en complexe auto-immuunziekten.
  • Artrose:hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten.
  • Weke delenreuma:hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten.

 

Waarom is vroege diagnostiek belangrijk?

Vroege diagnostiek is de sleutel om verdere schade te beperken. Als reuma niet adequaat wordt behandeld, kunnen dagelijkse activiteiten beïnvloed worden en de kwaliteit van het leven verminderd worden. Reumatische aandoeningen zorgen nl. vaak voor lichamelijke beperkingen. Mensen met een vorm van reuma – en hun omgeving – moeten niet alleen leren omgaan met hun ziekte, pijn en vermoeidheid, maar ook met vragen, twijfels en emoties die gepaard gaan met hun aandoening. Reuma heeft invloed op studie, werk, gezin, hobby’s enz.

De ziekte reuma is helaas nog niet te genezen, maar u kunt leren om zo goed mogelijk met uw aandoening om te gaan.

Bron: Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland e.a


Yoga for Arthritis

De mogelijke oorzaken zijn: verwondingen, stofwisselingsfactoren, diabetes, infectie, overgewicht. Enkele vormen van artritis zijn: osteoartritis, reumatoïde artritis, jichtartritis, psoriasisartritis, ankyloseartritis. De symptomen zijn meestal: gezwollen, warm aanvoelende, pijnlijke gewrichten.

Volgens de Áyurved kan Ám (onverteerd voedsel of giftige afvalproducten in het lichaam) ziekten (w.o. artritis) veroorzaken op de plek waar deze vastzit. Om dit te verhelpen zou men een mengsel van 6 tot 8 druppels knoflooksap met ghí of lauw water kunnen innemen. Verder wordt het eten van verse, lichte en warme maaltijden aanbevolen, zo ook het hebben van een gezond gewicht.
Afgeraden wordt het gebruik scherpe kruiden en van zure producten z.a.: zure vruchten, yoghurt, frisdranken, zuurgoed.
Door yog kunnen de pijnaanvallen in de gewrichten voorkómen of verlicht worden. Met name door het doen van ásan’s z.a.: pawanmuktásan, tádásan, trikoṇásan, etc. en ademhalingsoefeningen z.a: anulom vilom, brahmrí en súryabhedan. Vermeldenswaard is dat het 2-wekelijks of vaker masseren van ons lichaam met warme kruidenoliën heel effectief is voor de gewrichten en de huid.

Kortom: artritis kan voorkómen of verminderd worden door een combinatie van het gebruik van de juiste voedingsmiddelen, een aangepaste leefstijl gebaseerd op de lichaamsconstitutie en het toepassen van lichaamsoefeningen, in de dagelijkse routine.

Bron: Workshop Yoga/ ICC