12 oktober: Wereldreumadag
Op 12 oktober is het Wereldreumadag (WRD) (World Arthritis Day). WRD is een jaarlijks terugkerend wereldwijd initiatief om aandacht te vragen voor mensen met reumatische en spieraandoeningen (Rheumatic and Muskuloskeletal Diseases (RMD).
Het thema van dit jaar is “It’s in your Hands Take Action”. Het thema voor het evenement is in principe om mensen die aan deze ziekte lijden een kans te geven om beter te leven, mobiel te zijn, beter te leven en het leven ten volle te leven.
Wat is Reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn ontstaan. Het is niet bekend waardoor mensen reuma krijgen, maar omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht, maar ook erfelijkheid kunnen een rol spelen. De meeste vormen zijn behandelbaar, maar niet te genezen. Vaak wordt gedacht dat alleen oudere mensen reuma krijgen. Maar dat is niet zo: 60 procent van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen.
Kenmerkend voor reuma is een chronische ontsteking van meerdere gewrichten. De ontsteking komt vooral voor in de kleine gewrichten van handen en voorvoeten, maar kan zich in vrijwel alle gewrichten manifesteren met vooral pijn en stijfheid.
Reumatische gewrichtsontstekingen zijn te herkennen door: het dik en warm worden van gewrichten; langdurige pijn in spieren en/of gewrichten en/of pijn en stijfheid als men even heeft gezeten/gelegen en weer in beweging komt.
Reuma in 3 categorieën
Reuma is in principe een systeemziekte. Dat wil zeggen dat de ziekte op het hele lichaam ingrijpt. Ook klachten als moeheid, gewichtsverlies, koorts en stoornissen van organen als het hart, de bloedvaten, de longen, de zenuwen en de nieren komen voor. Bij reuma kunnen deze klachten vanzelf ontstaan. Reuma kun je onderverdelen in drie categorieën:
- Ontstekingsreuma: hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere
gewrichten beschadigen, waaronder reumatoïde artritis, spondylartritis en complexe auto-immuunziekten. - Artrose:hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten.
- Weke delenreuma:hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten.
Waarom is vroege diagnostiek belangrijk?
Vroege diagnostiek is de sleutel om verdere schade te beperken. Als reuma niet adequaat wordt behandeld, kunnen dagelijkse activiteiten beïnvloed worden en de kwaliteit van het leven verminderd worden. Reumatische aandoeningen zorgen nl. vaak voor lichamelijke beperkingen. Mensen met een vorm van reuma – en hun omgeving – moeten niet alleen leren omgaan met hun ziekte, pijn en vermoeidheid, maar ook met vragen, twijfels en emoties die gepaard gaan met hun aandoening. Reuma heeft invloed op studie, werk, gezin, hobby’s enz.
De ziekte reuma is helaas nog niet te genezen, maar u kunt leren om zo goed mogelijk met uw aandoening om te gaan.
Bron: Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland e.a