125 jarige Swámi Sivánanda ontvangt award

Normen van de  yogalegende Swámi Sivánanda: Olievrij eten, geen melk, dagelijkse yoga.

Padmá Shri genomineerde Swámi Sivánanda’s geheimen voor een lang leven.

Swámi Sivánanda, geboren in het Sylhet-district van het onverdeelde India (voor 1947) , heeft zijn leven gewijd aan het welzijn van de menselijke samenleving. Zijn gezonde en lange leven heeft vaak de aandacht getrokken van internationale media.

Yogaguru Swámi Sivánanda liep maandag op blote voeten in de Darbár Hall van Ráshtrapati Bhavan om zijn Padmá Shri-prijs te ontvangen  van president Rám Náth Kovind.

Hij kreeg een staande ovatie van het publiek.

De 125-jarige yogalegende knielde neer voor premier Narendra Modi en de president voordat hij de onderscheing  in ontvangst nam. Uit respect voor de yogaguru boog premier Modi prompt en raakte de grond aan.

Swámi Sivánanda was voor de gelegenheid gekleed in een witte kurtá en dhoti.

De yogaguru leefde in zijn jeugd in armoede. Zijn ouders konden hem alleen met gekookte rijst voeden. Nadat hij op 6-jarige leeftijd zijn vader en moeder verloor, werd hij naar Guruji’s Áshram in Nabadwip in West Bengál gebracht.

Guru Omkaránanda Goswámi zorgde voor hem en gaf alle praktische en spirituele opvoeding.

Vanwege zijn gedisciplineerde en goed gereguleerde leven met yoga in de vroege ochtend, werd hij een yogalegende in het land.

Maar er zijn veel dingen die deze man onderscheiden van anderen, zoals zijn dieet en dagelijkse routine

Naast zijn gedisciplineerde yogaroutine, zijn diens eetgewoonten iets waar we allemaal rekening mee moeten houden. De meeste zijn niet gemakkelijk te volgen, maar het is iets dat de yogaguru een ziektevrij en spanningsvrij leven heeft gegeven.

Swámi Sivánanda heeft altijd gezegd dat hij heel eenvoudig voedsel eet dat vrij is van olie en zonder kruiden. Hij eet het liefst rijst en gekookte dál (linzenstoofpot).

Hij onthoudt zich ook van het nemen van melk of fruit omdat hij denkt dat het luxe voedsel is. “Ik leid een eenvoudig en gedisciplineerd leven. Ik eet heel eenvoudig – alleen gekookt voedsel zonder olie of kruiden, rijst en gekookte dál met een paar groene pepers”, had hij in 2016 tegen AFP gezegd.

Zelfs op 125-jarige leeftijd is hij nog steeds fit en zonder medische complicaties. Hij wordt nog steeds om 3 uur ’s ochtends wakker om zijn dag te beginnen.

Bron: https://www.ndtv.com/india-news