13 november – Wereld Vriendelijkheidsdag

Jaarlijks op 13 november is het Wereld Vriendelijkheisdag (World Kindness Day / Welt-Nettigkeitstag / Journée Internationale de la Gentillesse).

World Kindness Day werd in 1998 bedacht door de ‘World Kindness Movement’. De World Kindness Movement zelf werd op een conferentie in Tokio in 1997 opgericht toen Japan vriendelijkheidsorganisaties van meerdere landen samenbracht en de noodzaak van een wereldwijde vriendelijkheidsbeweging benadrukte. Wereld Vriendelijkheidsdag anno nu is een mondiale dag die mensen aan de kracht van vriendelijkheid herinnert. Wereld Vriendelijkheidsdag wordt in verschillende landen gevierd waaronder Canada, Japan, Australië, Nigeria, de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Italië en India.

Wat is het doel van Wereld Vriendelijkheidsdag?

Wereld Vriendelijkheidsdag (World Kindness Day) is een dag die aardig zijn voor elkaar, voor jezelf en voor de wereld promoot. Het doel van deze dag is mensen te laten beseffen dat je met vriendelijkheid meer bereikt. Dat is niet alleen op het persoonlijk vlak zo maar ook op internationaal niveau. Met vriendelijkheid is het mogelijk om ontstane scheidslijnen tussen politiek, ras, religie, geslacht te overwinnen. Want elke vriendelijke daad, zelfs de kleinste, creëert een rimpeleffect

Een vriendelijk gezicht brengt overal licht

Wat zegt het eigenlijk over ons als volk dat er welgeteld één spreekwoord (een vriendelijk gezicht brengt overal licht) is waar het woord vriendelijk zelf in zit? Ondanks dat ben ik er van overtuigd dat we allemaal vriendelijkheid in ons hebben. Maar soms komt het er niet uit omdat je met je verkeerde been uit bed bent gestapt, het koffiezetapparaat stuk is en je ruzie had met je lief. Dat maakt vriendelijk zijn en doen er niet makkelijker op.

Hoe vriendelijk ben jij?

Vriendelijk zijn hoeft er niet extravagant uit te zien of te zijn. Soms maken de eenvoudigste dingen het grootste verschil! Het zijn de klein dingen die het doen. Bij vriendelijkheid snijdt het mes aan twee kanten; je maakt de ander gelukkig en jouw vriendelijk gedrag stimuleert bij jou de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon. Wat wil je nog meer? Ter inspiratie volgen er nu wat doe-vriendelijk-tips:

  • glimlach als je langs anderen loopt
  • geef iemand een compliment
  • sta in de trein of bus op voor een ouder persoon of zwangere vrouwen
  • parkeer je auto wat verder weg zodat de parkeerplaats vrij is voor iemand die slecht ter been is
  • wordt vrijwilliger
  • zet wat positiefs op social media
  • verleen voorrang in het verkeer
  • laat een briefje achter op iemands auto en zeg hoe geweldig hij of zij geparkeerd heeft
  • zeg vandaag ook eens iets positiefs tegen jezelf

Bron: dagenvanhetjaar.nl