13 oktober : Internationale Dag ter Voorkoming van Natuurrampen

De Internationale Dag ter Voorkoming van Natuurrampen is in 1989 begonnen, na een oproep van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor een dag om een ​​mondiale cultuur van risicobewustzijn en rampen vermindering te bevorderen. Deze dag wordt elke 13 oktober gehouden en viert hoe mensen en gemeenschappen over de hele wereld hun blootstelling aan rampen verminderen en het bewustzijn vergroten over het belang van het beteugelen van de risico’s waarmee ze worden geconfronteerd.

In 2015 werd de internationale gemeenschap er tijdens de Derde VN-Wereldconferentie over rampenrisicovermindering in Sendai, Japan, aan herinnerd dat rampen het hardst werden getroffen op lokaal niveau met mogelijk verlies van mensenlevens en grote sociale en economische onrust. Plotseling optredende rampen verdringen jaarlijks miljoenen mensen. Rampen, waarvan er vele worden verergerd door klimaatverandering, hebben een negatieve invloed op investeringen in duurzame ontwikkeling en op de gewenste resultaten.

Het is ook op lokaal niveau dat de capaciteiten dringend moeten worden versterkt. Het Sendai-framework voor rampenrisicovermindering is mensgericht en actiegericht in zijn benadering van rampenrisicovermindering en is van toepassing op het risico van kleinschalige en grootschalige rampen veroorzaakt door door de mens veroorzaakte of natuurlijke gevaren, evenals gerelateerde ecologische, technologische en biologische gevaren en risico’s.

Beheer van rampen risico’s

De Internationale Dag ter Voorkoming van Natuurrampen van dit jaar draait helemaal om bestuur. U kunt goed risicobeheer bij rampen meten in geredde levens, een verminderd aantal door rampen getroffen mensen en verminderde economische verliezen. COVID-19 en de klimaatcrisis vertellen ons dat we een duidelijke visie, plannen en competente, mondige instellingen nodig hebben die handelen op basis van wetenschappelijk bewijs voor het algemeen belang.

Dit vereist dat er tegen het einde van het jaar nationale en lokale strategieën voor rampenrisicovermindering zijn ingevoerd, zoals overeengekomen door de VN-lidstaten toen zij in 2015 het kader van Sendai voor rampenrisicovermindering aannamen. We moeten strategieën zien die niet alleen gericht zijn op afzonderlijke gevaren zoals overstromingen en stormen, maar die reageren op systeemrisico’s die worden veroorzaakt door zoönotische ziekten, klimaat schokken en afbraak van het milieu.

Goede nationale en lokale strategieën voor rampenrisicovermindering moeten multisectoraal zijn en beleid op het gebied van landgebruik, bouwvoorschriften, volksgezondheid, onderwijs, landbouw, milieubescherming, energie, water voorraden, armoedebestrijding en aanpassing aan klimaatverandering met elkaar verbinden.

Bron: United Nations

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *