14 januari: Makar Sankránti

Dit feest wordt gevierd in de maand Mágha (januari/februari) en valt jaarlijks op 14 januari. Dit is een van de weinige hindú feesten die gerelateerd is aan de zon. Makar betekent steenbok; Sankránti wordt gevormd uit de woorden san (oud) en kránti (strijd): de aarde levert een “strijd” (om transitie te plegen) om zodoende correcties aan te brengen i.v.m. de rotatie die zij doet om de zon. De aarde roteert in 365 dagen om de zon. De zon zal na 14 januari noordoostelijk “opkomen”. De zon is van grote invloed op ons en op alles om ons heen. Daarom wordt deze dag door hindú’s als een gunstige beschouwd. Wat kunt u doen op deze dag? Op deze dag kunt u bidden tot de zon. Bij zonsopkomst neemt u een lotá (een bolle koperen vaas) met water en een rode bloem erin. Dit offert u aan de zon door met uw gezicht naar het oosten, waar de zon opkomt, bij de jhandi (de reine plek of offerplaats op het erf) de lotá uit te schenken. U kunt hierbij één van de volgende mantra’s (heilige teksten) opzeggen:

* Aum Suriyáyanamah

* De Gáyatri mantra:

Aum, Bhúr bhuvah svah, tat Savitúr varenyam bhargo Devasya dhímahi, dhiyo yo nah pracodayát.

Betekenis: Aarde, lucht, hemel, mogen wij het voortreffelijk licht verkrijgen van Sávitrí, die onze gedachten mag inspireren.

*De Súrya mantra:

Aum, Ehi, Súrya, sahasránsho, tejoráshe, Jagatpate; anukampaya mám, Deva, grihánárgham namostu te.

Betekenis: Kom op, o zon, met uw duizenden felle zonnestralen, o Heer van het heelal; inspireer mij bij het opkomen, hulde zij aan U.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *