14 juni: Wereld Bloeddonor dag, De Nationale Bloedbank registreert tientallen bloeddonoren

Op de laatst gehouden Gezondheidsbeurs in het NIS i.v.m.150 jaar Hindustaanse Immigratie was ook de Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis aanwezig. Enkele tientallen personen hebben zich geregistreerd als toekomstige bloeddonoren, wat zeer te waarderen is. Immers: Bloedgeven is een daad van menslievendheid! Stg. Organisatie Media bedankt deze personen en hoopt dat meerdere personen zich zullen opgeven als bloeddonor.

 

In 2004 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO: World Health Organisation) 14 juni omgedoopt tot Wereld Bloeddonor dag (World Blood Donor Day). Een speciale dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor diegenen die hun bloed doneren om mensenlevens te redden, zonder daarvoor iets terug te verwachten..
Op Wereld Bloeddonor dag bedanken we alle bloed- en plasmadonors voor hun belangeloze en levensreddende gift. Wereld Bloeddonor dag wordt in heel veel landen over de wereld gevierd.

Waarom is Wereld Bloeddonor dag op 14 juni?

14 juni is de verjaardag van Karl Landsteiner (14 juni 1868-26 juni 1943), Nobelprijswinnaar en uitvinder van het AB0-bloedgroepsysteem.

Wat bepaalt welke bloedgroep je hebt?

Bloedgroepen zijn structuren (eiwitten of suikers) op de buitenkant van de rode bloedcel, die niet bij iedereen hetzelfde zijn.

De AB0 bloedgroep wordt bepaald door een suikerstructuur op je rode bloedcellen. Bij de ene suikerstructuur heb je bloedgroep A, bij de andere bloedgroep B. Bij bloedgroep 0 ontbreken deze suikerstructuren. Bij bloedgroep AB heb je allebei de suikerstructuren op je rode cellen.

Naast de AB0 bloedgroep is er nog een bloedgroep belangrijk voor bloedtransfusies, de Rhesus D bloedgroep (afgekort RhD), voorheen ook wel de rhesusfactor. Zit deze bloedgroep op je rode bloedcellen, dan ben je RhD positief. Ontbreekt de bloedgroep, dan ben je RhD negatief. Stel je hebt zowel bloedgroep A als RhD op je rode cellen, dan ben je A RhD positief, in de volksmond A positief.

Er zijn honderden verschillende bloedgroepen, maar er zijn er 8 die het belangrijkst zijn voor bloedtransfusie: 

Bron: sanquin.nl