14 november: Wereld Diabetes dag

Wereld Diabetes dag wordt elk jaar gevierd op 14 november ter gelegenheid van de geboortedag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Wereld Diabetes dag (WDD) is de belangrijkste wereldwijde bewustwordingcampagne voor diabetes. Wereld Diabetesdag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Het thema voor Wereld Diabetes Dag 2021-23 is “Access to Diabetes Care” (Toegang tot Diabeteszorg).

Het doel van Wereld Diabetes dag is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen. Wereld Diabetes dag staat onder auspiciën van de Verenigde Naties die verklaren diabetes te zien als een ernstige bedreiging voor mensen, gemeenschappen en economieën.

Diabetes is een ziekte, die ontstaat doordat er geen of te weinig insuline in het lichaam is, of de insuline werkt niet goed. Hierdoor is er te veel glucose (suiker) in het bloed. In de maag en de darmen wordt uit het voedsel dat we eten, glucose gemaakt. Van hieruit gaat glucose naar het bloed. Onze lichaamscellen nemen deze glucose op en gebruiken het als brandstof, zodat we kunnen werken, lopen, leven enz. Om glucose uit het bloed te halen, hebben onze lichaamscellen insuline nodig. Insuline is een hormoon, dat wordt gemaakt door de alvleesklier (pancreas). Het zorgt ervoor dat de glucose in het bloed niet te hoog wordt. Insuline werkt als een soort sleutel: het maakt de “deur” van de cel open, zodat glucose naar binnen kan. Bij mensen met DM maakt de alvleesklier geen of te weinig insuline of de insuline werkt niet goed, waardoor glucose niet in de cel kan. Hierdoor wordt de glucose in het bloed hoog. Men kan zich dan moe of slaperig voelen en last hebben van veel plassen en dorst. De hoge glucose zorgt ervoor, dat er afwijkingen optreden aan de bloedvaten (z.a. aderverkalking) en zenuwen, waardoor organen (hart, hersenen, nieren,ogen) niet voldoende zuurstof en voeding krijgen en afsterven (infarct). Daarom moeten we voorkomen dat we diabetes krijgen, door onze levensstijl te veranderen: afvallen bij overgewicht, voldoende bewegen, niet roken enz. En lijders aan diabetes moeten ervoor zorgen dat de bloedsuiker zo normaal mogelijk blijft (6 mmol/l). U bespaart uzelf hiermee heel veel ellende z.a. nierdialyse, blindheid, amputaties, zwakte, hart- en herseninfarct.