14 september: Hindí Diwas
In 1949 werd op 14 september tijdens een wetgevende vergadering in het Parlement van India het Hindí uitgeroepen tot de officiële taal van het land. Dit historische moment wordt jaarlijks in India gevierd met ‘Hindí Diwas’ (Dag van het Hindí).
Hindí is een zeer expressieve taal, die is ontstaan uit het Sanskrit en het Perzo-Arabisch. Het is een van de meest gesproken talen ter wereld. Hindí wordt naar schatting door 800 miljoen mensen gesproken, als moedertaal of als tweede taal. 40% van de Indiase bevolking heeft het Hindí als moedertaal. Daarnaast is het voor heel wat Indiërs een tweede taal. Aangezien er een groot aantal Indiërs geëmigreerd is, wordt het Hindí in vele andere landen van de wereld buiten India gesproken. Ook in Pakistan en Nepal spreken delen van de bevolking Hindí.
Het schrift dat gebruikt wordt om Hindí te schrijven heet Devanágarí, een schriftsysteem waarbij de medeklinkers de basistekens zijn die worden aangepast naargelang de klinker die erop volgt. Kenmerkend voor het Devanágarí is de doorlopende lijn die de bovenkant van de letters verbindt. Het wordt geschreven van links naar rechts en kan vrij gemakkelijk geleerd worden
Geïnspireerd door de viering in India, namen veel landen buiten India, waar er ook Hindí wordt gesproken, de traditie over. Vooral mensen die het Hindí een warm hart toedragen, vinden het belangrijk dat er jaarlijks omstreeks deze dag ook in hun land een ‘Hindí Diwas’ wordt gehouden.
Bron: www.beleven.org.
India kent volgens SIL International (Summer Institute of Linguistics) 415 verschillende levende talen. Het Hindí is de primaire officiële taal, die door de federale overheid zelf wordt gebruikt en door de federale overheid wordt gebruikt om met staten te communiceren die het Hindí als officiële taal hebben. Het Engels wordt door de federale overheid gebruikt om met staten waar het Hindí niet de officiële taal is te communiceren. Zoals aangegeven in de grondwet van 1950, hield het Engels in 1965 op te bestaan als een officiële taal, waarna de taal officieel een geassocieerde extra officiële taal werd. Deze status zal periodiek moeten worden beoordeeld door een aangewezen commissie, die kan besluiten om het Engels als extra officiële taal te schrappen. Dit is echter nog niet uitgevoerd, in verband met protesten van Zuid-Indiase staten. Ook de populariteit in het zakenleven, regeringszaken en de populariteit in niet-Hindísprekende staten zorgen ervoor dat het Engels zijn status als extra officiële taal blijft behouden. Daarnaast heeft India nog 21 andere officiële talen op zijn grondgebied ingesteld. Los daarvan hebben de staten en territoria zelf ook officiële talen ingesteld.
Bron: Wikipedia
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!