15 juni: Internationale dag tegen ouderenmishandeling

Op 15 juni, de internationale dag tegen ouderenmishandeling, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. 1 op de 20 ouderen krijgt te maken met mishandeling. Denk bijvoorbeeld aan slaan, te weinig eten krijgen, niet de juiste medicijnen krijgen, telefoon weghalen, opsluiten, ongewenste bemoeienis met geldzaken, of seksueel misbruik. Soms handelen plegers opzettelijk, bijvoorbeeld om er financieel beter van te worden. Of omdat ze de interesse niet kunnen opbrengen of uit wraak.

In ongeveer 35 procent van alle gevallen doet de pleger dit uit pure onmacht of onwetendheid. Vaak gebeurt het doelbewust, maar het kan ook gaan om ‘ontspoorde mantelzorg’. Dat is mishandeling die niet met opzet plaatsvindt, maar het gevolg is van oververmoeidheid, onkunde of een gebrek aan vaardigheden. Het zijn vaak invoelbare reacties, maar altijd ontoelaatbaar.

Wat kun jij doen bij (vermoedens van) ouderenmishandeling?

  • Sta open voor signalen van ouderenmishandeling. Als je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is, klopt dat vaak ook. Je bent waarschijnlijk niet de eniege die iets ziet, maar misschien wel de eerste die wat doet.
  • Praat met de betrokkenen. Besef dat ouderenmishandeling vaak het gevolg is van onmacht. Je kunt al helpen door er te zijn voor de betrokkenen of door een luisterend oor te bieden.

Bron: expertisecentrum

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *