15 oktober 2023: World Bindí and Tilak Day

“World Bindí and Tilak Day” wordt gevierd in samenhang met de eerste dag van Navrátri als een manier om de culturele en traditionele betekenis van bindí’s te bevorderen, die vaak worden aangebracht als onderdeel van de feestelijke kleding tijdens Navrátri. Bindí’s kunnen variëren in ontwerp en kleur en hebben symbolische en esthetische betekenis in de Hindú-cultuur.

Bindí is een gunstig teken op het voorhoofd van een vrouw dat “druppel” betekent in het Sanskrit. Eigenlijk symboliseert het de kracht van bescherming, vrede en trots.

Tilak is hetzelfde als de naam die aan dit teken wordt gegeven voor mannen.

This image has an empty alt attribute; its file name is b3.jpeg

Wetenschappelijke redenen achter de Hindú- traditie van het aanbrengen van tilak/bindí (kumkum) op het voorhoofd

De plek op het voorhoofd, tussen de twee wenkbrauwen, wordt sinds de oudheid beschouwd als een belangrijk zenuwpunt in het lichaam. Het aanbrengen van de tilak (teken) op deze plek wordt gezien als het voorkómen van het verlies van “energie”, en van de rode kumkum als het behouden van energie en van controle van de verschillende niveaus van concentratie; de Ájnyá-cakra, die zich hier bevindt, wordt bij het aanbrengen automatisch ingedrukt, waardoor de bloedtoevoer naar de gezichtspieren wordt vergemakkelijkt.

Bron: desinema.com

https://hinduexistence.org

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *