15 september: Internationale Dag van de Democratie

De Verenigde Naties heeft 15 september uitgeroepen tot de “Internationale Dag van de Democratie”.                                          
Het thema van 2017 is: “Democratie en Conflictpreventie” en richt zich op de kritieke noodzaak om de democratische instellingen te versterken om vrede en stabiliteit te bevorderen. Een meer geïntegreerde aanpak om veerkrachtige samenlevingen te bevorderen vraagt ​​om een ​​effectief en inclusief democratisch bestuur met inachtneming van de mensenrechten en de rechtsstaat.

Veerkrachtige samenlevingen kunnen geschillen oplossen door middel van bemiddeling, dialoog en een redelijke mate van legitimiteit van hun instellingen. Het ontwikkelen van effectieve mechanismen voor conflictpreventie en infrastructuur vormt de basis om grieven op te lossen en vrede te onderhouden. Processen, zoals vredesovereenkomsten, verkiezingen en constitutionele hervormingen, kunnen bijdragen aan het behoud van evenwicht tussen concurrerende belangen en vermindering van de kwetsbaarheid en de kans op georganiseerd geweld.

Sterk leiderschap om de democratie te ondersteunen, het maatschappelijk middenveld te versterken, vrouwen te versterken en de rechtsstaat te handhaven, zijn voorwaarden die stabiliteit en vrede behouden.

Bron: http://www.un.org/en/events/democracyday/