16 januari: Martin Luther King Day

Iedere derde maandag in januari (dit jaar de 16e) viert de Verenigde Staten Martin Luther Kingdag, ter ere van zijn geboortedag op 15 januari.

Ds. Martin Luther King, geboren op 15 januari 1929 en gestorven op 4 april 1968, was een Amerikaanse zwarte dominee. Op vredelievende wijze wilde hij gelijke rechten voor Zwarte Amerikanen die tot aan de jaren ’60 slecht werden behandeld in de VS. Hij wilde dat doen zoals zijn grote voorbeeld Mahatma Gandhi uit India.

  • 1 Jeugd
  • 2 Huwelijk en kinderen
  • 3 Opkomst
  • 4 Hoogtepunt
  • 5 Zijn dood

Jeugd

King werd geboren op 15 januari 1929 als kind van een predikant in Georgia. Zijn moeder werd doodgeschoten, omwille van haar geloof. In deze jaren ondervond hij veel rassenhaat in de Verenigde Staten en King was van zins dit te veranderen. Martin King had als standpunt dat blanke en donkere mensen gelijkwaardig moesten leven. Zijn uitgangspunt was de liefde van Jezus Christus.

Na de dood van zijn grootmoeder deed King op twaalfjarige leeftijd een poging om zichzelf om te brengen, door van de tweede etage van een woning te springen. King overleefde de zelfmoordpoging. Op vijftienjarige leeftijd ging King aan de slag bij een tabaksplantage. Hij was onder de indruk van de goede verstandhouding die er heerste onder de donkere Afro-Amerikanen en de blanke Amerikanen.

Huwelijk en kinderen

In 1953 trouwde Martin Luther King met muzikante Coretta Scott. Samen kregen ze 4 kinderen: Martin Luther King III, Yolanda King (overleden aan een hartaanval in 2007, 51 jaar geworden), Dexter Scott King en Bernice King.

Opkomst

King studeerde theologie en werd predikant bij de kerk. Dit gaf hem de gelegenheid bij het prediken op te roepen te staken met rassenhaat. In Montgomery, Alabama, predikte King en bracht een burgerrechtenbeweging in een stroomversnelling.

Op 1 december 1955 weigerde een Afro-Amerikaanse vrouw, Rosa Parks, een plaats in de bus af te staan aan een blanke Amerikaan. Volgens de wet was het verboden voor zwarte mensen voor in de bus te zitten – zij moesten achter plaats nemen. De (blanke) politie werd gebeld en zette Parks uit de bus. De zwarte gemeenschap in Montgomery, onder leiding van King zelf, begonnen met een soort van “boycot” op het rijden met de bus. Zij bereikten een belangrijke overwinning toen zwarten nu ook voor in de bus mochten zitten. King werd zodoende bekend in het land. Opmerkelijk was dat King niet demonstreerde met geweld. Door zijn geweldloze houding kon de overheid hem “niets maken” en werd hij in de Zuidelijke staten enorm gehaat.

Hoogtepunt

Op 28 augustus 1963 hield Martin Luther King wederom een toespraak, die bezocht werd door meer dan 250.000 Amerikaanse staatsburgers. Hij vond dat zwarten gelijkwaardig waren aan blanken en hield vol dat zij rustig in gelijkwaardigheid konden leven. In datzelfde jaar hield King een toespraak, genaamd: I have a dream. Deze toespraak maakte King wereldberoemd en wordt door vele mensen vandaag de dag nog aangehaald.

  [I]k [Martin Luther King] heb een droom, dat er een dag zal komen dat dit land zal opstaan en de ware betekenis van haar motto [de lijfspreuk van de VS] zal naleven. “Wij vinden de volgende waarheden vanzelfsprekend: dat alle mensen gelijk zijn geschapen. Ik heb een droom, dat er een dag zal komen dat op de rode heuvels van Georgia de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders gezamenlijk aan de tafel van broederschap zullen aanschuiven. Ik heb een droom, dat zelfs in de staat Mississippi, een staat die wordt verstikt door onrecht en onderdrukking, zal veranderen in een oase van vrijheid en gerechtigheid. Ik heb een droom, dat er een dag zal komen dat mijn vier jonge kinderen in een land zullen leven waar zij niet worden beoordeeld op hun huidskleur, maar naar de waarde van hun karakter. Vandaag heb ik een droom!

— Martin Luther King, 1963

 

In 1964 kreeg King, vanwege zijn actieve hulp op het gebied van Mensenrechten, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Op 6 augustus 1965 ondertekende president Lyndon B. Johnson een wet die de meeste van Kings eisen met betrekking tot gelijkwaardigheid inwilligde.

Zijn dood

Op 4 april 1968 werd King doodgeschoten op het balkon van het hotel, waarin hij verbleef. De moord op King veroorzaakte onrust in de Verenigde Staten. Duizenden mensen gingen de straat op. Uit onderzoek bleek dat de vermoedelijke moordenaar James Earl Ray was. Ray werd veroordeeld tot 99 jaar celstraf. hij stierf in een gevangenis in 1998. Aan zijn schuld wordt getwijfeld. In 1999 won de familie van King een juryrechtszaak in Memphis tegen Loyd Jowers, die beweerde dat hij de moord voor een maffiafiguur had gepleegd. Veel deskundigen waren echter niet overtuigd door het vonnis en in 2000 werd, na een onderzoek van 18 maanden, geconcludeerd dat er geen bewijsmateriaal tegen Jowers was.

Bron: Wiki kids