16 oktober 2018: Wereld Voedseldag

Deze dag (jaarlijks op 16 oktober) op initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO = Food and Agricultural Organisation) van de Verenigde Naties brengt tot uiting dat de aarde ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Als we maar eerlijk delen!

Op 16 oktober, Wereldvoedseldag, vraagt de FAO jaarlijks wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld.

De FAO van de Verenigde Naties is een organisatie die tot doel heeft om de honger in de wereld te bestrijden. Het hoofdkwartier van de FAO is gevestigd in Rome.

Op basis van cijfers van de FAO berekende Stichting Werelddelen hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel beschikbaar is. Bij een eerlijke voedselverdeling zijn dat de volgende hoeveelheden per persoon per dag:

264 gram tarwe

269 gram rijst

268 gram mais

60 gram gerst

68 gram overige granen

145 gram aardappelen

313 gram wortel- en knolgewassen

25 gram peulvruchten

303 gram groenten

212 gram fruit

50 gram ruwe suiker

260 gram melk

57 gram vis

50 gram (keuken)olie

De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties houdt bij hoeveel voedsel er wereldwijd wordt geproduceerd. Zij schat in dat de aarde zelfs genoeg kan opbrengen voor het dubbele van de huidige wereldbevolking.

‘Wereldmaaltijden’ rond Wereldvoedseldag

Op tal van plekken worden ‘Wereldmaaltijden’ georganiseerd, op basis van een eerlijke wereldvoedselverdeling. Juist de ‘Wereldmaaltijd’ brengt tot uiting dat de aarde ruim voldoende voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Voedsel genoeg voor iedereen!

Bij een ‘Wereldmaaltijd’ eet een persoon niet meer voedsel dan beschikbaar is bij een eerlijke mondiale voedselverdeling. Wie zich bij een ‘Wereldmaaltijd’ een sober of karig maal voorstelt zal zich verbazen: het is een ruime, smakelijke en voedzame maaltijd die uit drie gangen kan bestaan!

Tijdens een ‘Wereldmaaltijd’ kan iedereen ervaren dat de aarde genoeg voedsel voortbrengt voor iedereen. Honger in de wereld is geen gevolg van gebrek, maar van ongelijke verdeling.

In het ‘Wereldmaaltijd’ concept wordt aangeraden gebruik te maken van biologisch geteelde producten uit eigen regio en om importingrediënten zoveel mogelijk te betrekken via de eerlijke handel: producten met het ‘Fair Trade’ of ‘Max Havelaar’ keurmerk en producten uit de Wereldwinkel.

‘Wereldmaaltijd’

Het idee voor de ‘Wereldmaaltijd’ werd in 2001 bedacht door Omslag – Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling – daarbij geïnspireerd door materiaal van Stichting Werelddelen. Sinds de introductie van de ‘Wereldmaaltijd’ worden het hele jaar door op tal van plekken in het land ‘Wereldmaaltijden’ georganiseerd. Het initiatief komt uit zeer uiteenlopende hoeken: van religieuze groeperingen, milieu-, ontwikkelings- en solidariteitsorganisaties, vrouwengroepen, woongroepen, studenten, gemeenten en festivalorganisatoren.

De ervaring leert dat vrijwel overal de verbazing overheerst over de grote hoeveelheid smakelijk eten die dagelijks voor iedereen beschikbaar blijkt. Als we maar eerlijk delen… De laatste jaren valt op dat ook steeds meer scholen de ‘Wereldmaaltijd’ ontdekken als educatief project.

 

Bron:

https://www.beleven.org/feest/wereld_voedseldag

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *