YOGA workshop gehouden i.v.m. Wereld Diabetes Dag

 Op dinsdag 15 november werd in het Yoga Centrum Noord aan de Jan Steenstraat 20 een workshop gehouden door Yogaschool Ron van der Post.

Bij de aanvang zei dhr. Ron van der Post dat je moet zeggen ”Ik HEB diabetes” maar niet “Ik BEN diabeet”. Er zit een psychologisch verschil tussen deze twee.

Hij vervolgde met te zeggen dat chronische aandoeningen zoals Diabetes Mellitus (DM) en Hoge Bloeddruk (HT) een oorzakelijkheid hebben. Je bent er meestal niet mee geboren, maar hebt het later ontwikkeld. Indien het erfelijk is of karmisch bepaald is, accepteer het en ga verder. Je moet geen slachtofferrol aannemen.              We kunnen iets met het lichaam doen en met een state of mind om ziekten minder kwaad te doen aanrichten. Je lichaam is een expressie van je state of mind.

Drie factoren spelen hierbij een belangrijke rol: Voeding, Beweging en Stress. En je zult zelf hieraan moeten werken, niemand kan dat voor je doen. Je bent dus zelf verantwoordelijk en zult prioriteiten moeten stellen. De keuze van je voeding laten bepalen door je verstand en niet door je tong! Je zult dus een Preventieve (voorkomende) i.p.v. een Curatieve (genezende) state of mind moeten hebben.

Voeding:

Dhr. Ron daagde eenieder uit om 3 maanden geen gefrituurd voedsel te eten en om een Vegan dieet te gebruiken, dus geen dierlijk voedsel. Dierlijk voedsel is nl. zwaar en verzuurt het lichaam, waardoor de kans op ontstekingen toeneemt. Verder om zoetigheden te vermijden, vezelrijk te eten, en geen tussendoortjes te nemen. 2 tot 3 maaltijden per dag zijn voldoende, en wel het liefst om 10/11u ‘s morgens en 4/5 uur ‘ s middags; anders wordt je darm overbelast. Hij adviseerde om aan intermittend fasting te doen, waarbij je 16 uren niets eet; wel kan je water tussendoor drinken. De darm komt dan tot rust en het lichaam krijgt de kans zich schoon te maken. Ook moet je geen koolzuurhoudende frisdranken, vruchtensap, smoothies  drinken, maar fruit gewoon zo te eten. Zo krijg je meer vezels binnen en bovendien worden de suikers uit drank/sap sneller opgenomen. Ook vruchten hebben suiker en bepaalde zelfs snel opnemende suikers z.a. manja, rijpe banaan, granaatappel. Dus deze vruchten moeten diabeten niet of met mate eten. Appels en bessen zijn beter.  De voorkeur gaat uit naar het eten van groenten, noten en zaden. Hij adviseerde ook geen aardappelpuree te nemen omdat ook hieruit de suikers sneller worden opgenomen. Zilvervliesrijst, bulgur en gierst zijn aan te bevelen boven witte rijst. Brood moet je met mate eten omdat dat ook een verzurende werking heeft. Liever capáti (roti) eten. En natuurlijk weinig of geen zout gebruiken.

Beweging

Voor een gezond en fit lichaam zou je elke dag 2/3 km per dag, liefst na het eten, moeten lopen in de buitenlucht en als het kan liefst zonder schoenen. Dit voor de apáná práṇa; dit is de neerwaartse energie vanuit de navel die ons helpt aarden. Verder zou je regelmatig yoga-ásana’s voor vooral de 3de en 4de cakra moeten doen om je de buikorganen te masseren/activeren en de doorbloeding te verbeteren.            De aanwezigen hebben tijdens de workshop een aantal van deze ásana’s mogen beoefenen met het advies deze e.a. ásana’s regelmatig te doen thuis. Het effect hiervan op chronische aandoeningen zal zeker merkbaar zijn. 

Stress

Meditatie gecombineerd met ademhalingsoefeningen (m.n. de anulom vilom) is bij uitstek geschikt om stress beter aan te kunnen. De workshop werd afgesloten met een gezamenlijke meditatie.

OHM