17 mei: wereld Hyperensiedag

De WHO heeft WHD in het leven geroepen om mensen bewust te maken over hoge bloeddruk en de gevolgen ervan. Het thema voor 2018 is nog steeds: “know your numbers”, waarmee het belang van het regelmatig controleren van de bloeddrukwaarden wordt aangegeven. Geschat wordt nl. Dat in America 30% van de mensen zich niet ervan bewust is dat de mensen hoge bloeddruk hebben (140/90 mm Hg of hoger). Ook in Suriname lopen mensen met een hoge bloeddruk rond (bewust en onbewust), maar omdat het in een vroeg stadium zelden klachten veroorzaakt laat men zich niet regelmatig controleren en/of behandelen.

De klachten van hoge bloeddruk kunnen variëren van geen klachten tot hoofdpijn en nekpijn vooral ’s morgens bij het opstaan, duizeligheid etc.

De gevolgen van hoge bloeddruk: door de hoge druk ontstaan beschadiging aan de vaatwanden, die weer kunnen leiden tot een vergroot/verzwakt hart, hartinfarct (hartaanval), herseninfart (beroerte), beschadiging aan de nieren en ogen. Deze complicaties zijn te voorkomen/verminderen door in een vroeg stadium vaststellen en behandelen van hoge bloeddruk.

Een gezonde levenstijl kan helpen hoge bloeddruk te voorkomen, en indien nodig zijn er bloeddrukverlagende medicijnen. De behandeling van complicaties is duur en ingrijpend, z.a. een bypass-haroperatie en  dialyse. Naar schatting 80% van de hartaanvallen en beroertes kan worden voorkomen doot het verminderen van de risicofactoren: ongezonde voeding, stressfactoren, tabak-, en alcoholgebruik, overgewicht, te weinig lichamelijke activiteiten.

Gezonde voeding: Het is belangrijk om zuinig te zijn met zout en om veel groente en fruit te eten. Gemiddeld 20% van he zout dat we binnenkrijgen strooien we zelf over ons eten.
De overige 80% zit verborgen in ons eten en drinken. Probeer i.p.v. zout andere smaakmakers te gebruiken,  z.a. peper, knoflook of andere kruiden en specerijen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *