18 december: Internationale Dag van de Migranten
De Verenigde Naties hebben 18 december uitgeroepen tot ‘Internationale Dag van de Migranten’ (International Migrants Day). Op 18 december 1990 werd in de Verenigde Naties de Internationale Conventie voor de Bescherming van de Rechten van Arbeidsmigranten en hun gezin aangenomen.
In 1997 begonnen Filipijnse en andere Aziatische migrantenorganisaties 18 december te vieren en te promoten als de ‘International Day of Solidarity with Migrants’. Er werd voor deze dag gekozen omdat op 18 december 1990 in de VN de ‘Internationale Conventie over de Bescherming van de Rechten van alle Arbeidsmigranten en Leden van hun Familie’ werd aangenomen.
Voortgaand op dit initiatief begon “December 18” – met de steun van Migrant Rights International en het Steering Committee for the Global Campaign for Ratification of the International Convention on Migrants’ Rights en vele andere organisaties – op het einde van 1999 met een online campagne voor de officiële toewijzing door de VN van de ‘Internationale Dag van de Migranten’. Deze werd uiteindelijk uitgeroepen op 4 december 2000.
De VN verklaring van de ‘Internationale Dag van de Migranten’ is een belangrijke stap, die een aanknopingspunt voor protest biedt aan iedereen over de hele wereld die begaan is met de bescherming van migranten. De VN nodigde alle lidstaten, intergouvernementele en non-gouvernementele organisaties uit, om deze dag te vieren door de verspreiding van informatie over mensenrechten en fundamentele vrijheden van migranten, het delen van ervaringen, en het ondernemen van actie ter ondersteuning van de bescherming van migranten te stimuleren.
Maar het is ook eerst en vooral een mogelijkheid om de bijdragen die door miljoenen migranten aan economieën en het welzijn van de gast- en thuislanden geleverd worden te erkennen, en het respect voor hun basis mensenrechten te promoten.
Thema 2020: menselijke mobiliteit opnieuw vormgeven
Migranten dragen hun kennis, netwerken en vaardigheden bij om sterkere, veerkrachtigere gemeenschappen op te bouwen. Migranten hebben de afgelopen maanden een voortrekkersrol gespeeld in de strijd tegen COVID-19. Hun werk in de gezondheids-, transport- en voedseldiensten maakte ons leven onder afsluiting draaglijker.
Maar net als velen die in de marge van de samenleving leven, worden migranten onevenredig zwaar getroffen door COVID-19 door banenverlies, uitzettingen en discriminatie. Miljoenen migranten zijn gestrand, vaak zonder inkomen of onderdak, kunnen niet naar huis terugkeren vanwege mobiliteitsbeperkingen in COVID-19, en ze lopen ook een groter risico op mensenhandel en uitbuiting.
De pandemie kan niet worden gebruikt als excuus om toezeggingen ter bevordering en bescherming van de rechten van migranten, ongeacht hun juridische status, terug te draaien. Het mag geen excuus worden voor het toegenomen gebruik van detentie, vaak in overvolle omstandigheden, en de gedwongen terugkeer van migranten naar hun land van herkomst zonder een eerlijk proces, in veel gevallen in strijd met het internationaal recht.
Mensen die onderweg zijn, hopen op een betere toekomst. Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om een veiligere, veerkrachtigere wereld te creëren.
Migratie zou een keuze moeten zijn, geen noodzaak. Laten we op #MigrantsDay onze toewijding aan veilige en waardige migratie voor iedereen opnieuw bevestigen.
Bron: beleven.org
United Nations
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!