18 maart 2018: Hindú Nieuwjaar genaamd Virodhkrit

Op 18 maart, de 1ste dag van Navrátan, gaan we het hindú jaar 2075 in. Elk jaar heeft een andere naam. Dit jaar is het Virodhkrit. De eerste maand is cait (mrt./apr.).

Hoe zit de hindú kalender in elkaar?

De hindú jaartelling is gestart vanaf de kroning van Koning Vikram in het jaar 57 v. Chr. in India. De hindú kalender bestaat al sinds de Veda’s werden geschreven, en heeft daarna diverse aanpassingen ondergaan. De hindú kalender dient echter niet verward te worden met de Indiase nationale kalender. In de hindú kalender is de cyclus van de maan belangrijk. De maanden worden weer gekoppeld aan de 27 nakshatra’s (sterrenconstellaties), die elk in een maanmaand voorkomen.

Er zijn 12 maanmaanden. Een volledige baan die de maan om de zon maakt, is opgedeeld in 27 nakshatra’s.

Deze worden ook wel maanhuizen genoemd. Dit is een afspiegeling van de maancyclus t.o.v. de sterrenconstellaties en duurt 27 dagen en 7¾ uur; van tijd tot tijd is er een verschil t.o.v. de constellatie en deze wordt gecompenseerd door een 28ste nakshatra. De nakshatra in welke de maan voorkomt op het moment van zonsopkomst, is de nakshatra van de dag, Yoga. De hindú kalender heeft als unieke bijzonderheid dat elk tijdsmoment o.b.v. de voornoemde kenmerken en ligging van hemellichamen anders is. Daarom wordt door de paṇdit/jyotishí (geleerde/astroloog) gesproken van goede en minder goede momenten welke gerelativeerd worden naar uit te voeren handeling bv. huwelijk, rituelen bij de geboorte, steenlegging, pújá etc. Elk individu heeft zijn/haar eigen individuele en unieke horoscoop, gebaseerd op het geboortetijdstip.

Bron: art. pt. A.V. Soeknandan


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *