19 augustus: Wereld Humanitaire dag

Wereld Humanitaire Dag (WHD) wordt jaarlijks gehouden op 19 augustus om hulde te brengen aan hulpverleners die hun leven riskeren in de verlening van humanitaire diensten; en om steun te verlenen aan mensen die door de crises over de hele wereld worden getroffen.

Over de hele wereld eisen conflicten een enorme tol op het leven van mensen. Door oorlogen waar zij niets mee te maken hebben, worden miljoenen burgers gedwongen te schuilen of te rennen voor hun leven. Kinderen worden uit school gezet, gezinnen worden uit hun huizen verjaagd en gemeenschappen worden uit elkaar gescheurd, terwijl de wereld niet genoeg doet om hun lijden te stoppen. Tegelijkertijd worden gezondheids- en hulpverleners – die hun leven in gevaar brengen om te zorgen voor mensen die door geweld worden getroffen – steeds meer het doelwit.

Op 19 augustus 2020 wordt  het elfde jaar van Wereld Humanitaire Dag gemarkeerd. Op deze dag brengen we een speciaal eerbetoon aan de echte helden die hun leven hebben toegewijd aan het helpen van anderen in de meest extreme omstandigheden over de hele wereld.

De campagne richt zich op wat humanitairen drijft om levens te blijven redden en beschermen ondanks conflicten, onveiligheid, gebrek aan toegang en risico’s in verband met COVID-19.

Dit jaar was COVID-19 de grootste uitdaging voor humanitaire operaties over de hele wereld. Het gebrek aan toegang en beperkingen die door regeringen over de hele wereld zijn opgelegd, heeft ertoe geleid dat gemeenschappen, het maatschappelijk middenveld en lokale ngo’s de frontlinie van de respons vormen.

Daarom presenteert de campagne de inspirerende persoonlijke verhalen van humanitaire hulpverleners die COVID-19 behandelen en voorkomen, voedsel verstrekken aan kwetsbare mensen in nood, en veilige ruimtes bieden aan vrouwen en meisjes die opgesloten zitten; het afleveren van baby’s; sprinkhanen bestrijden en vluchtelingenkampen runnen, allemaal te midden van de COVID-19-pandemie.

Bron: beleven.org
un.org