19 november: Internationale Dag van de Man

Vrouwen hebben een eigen Dag, dan mogen mannen er ook één. Internationale Dag van de Man vindt ieder jaar plaats op 19 november, en is opgericht door de Verenigde Naties. De Dag is meer dan een ludieke tegenhanger van vrouwendag, het is een serieuze Dag waarop maatschappelijke thema’s zoals gezondheid, en gelijkheid tussen mannen en vrouwen centraal staan.

Tijdens de Dag staan we stil bij problemen waar specifiek mannen last van hebben. Denk aan gezondheidsproblemen zoals prostaatkanker, maar ook aan het stigma op seksediscriminatie of seksueel geweld. Tijdens de Dag vinden over de hele wereld voorlichtingssessies plaats, en besteden belangen- en actiegroepen tijd aan de Dag.

Internationale Dag van de Man heeft als doel thema’s rond man-zijn onder de aandacht te brengen, o.a. door:

  • het promoten van positieve rolmodellen
  • het onder de aandacht brengen van discriminatie van mannen
  • het verbeteren van de man-vrouw relatie
  • het bevorderen van gelijkheid tussen mannen en vrouwen
  • het erkennen van positieve mannelijke bijdragen aan de samenleving, gemeenschap, familie, kinderzorg, huwelijk en het milieu

November is ook de maand van ‘Movember’, een jaarlijks evenement in november waarin mannen hun snor laten staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker, teelbalkanker en de gezondheid van de man in het algemeen.

Bron:
fijnedagvan
www.beleven.org