2 april 2022: Nav Samvatsar – Hindú Nieuwjaar

Op 2 april 2022 start het nieuwe jaar voor de Hindu’s; we gaan het jaar 2079 in, genaamd Rakshasha. Ook bij de Hindu’s heeft elk jaar een andere naam.

Op deze dag begint ook de 1ste Navrátri, de 9 avonden waarbij Mátá Durgá, het vrouwelijk aspect van het goddelijke, de oerkracht van de natuur, bekend als Shakti, wordt vereerd.

Phaguá werd 14 dagen geleden, nl. op 18 maart jl. in de laatste maand ( Phágun) van het hindu-jaar 2078 gevierd. Phaguá is dus niet het nieuwjaarsfeest van de hindu’s, zoals velen denken.

Op bepaalde kalenders ziet u staan Nieuwjaar (Vikram- Samvat). Dit omdat de hindu-jaartelling is gestart vanaf de bekroning van Koning Vikram in het jaar 57 v.Chr. in India. De hindu-kalender bestaat al sinds de Veda’s werden geschreven, en heeft daarna diverse aanpassingen ondergaan. In de hindu-kalender is de cyclus van de maan belangrijk.

De dag begint met de lokale zonsopkomst. Net als de christelijke kalender, kent de hindukalender 12 maanden in een jaar en 7 dagen in de week. De 1ste dag van de hindu-maand valt niet samen met de 1ste dag van de westerse kalender. De nieuwe maand bij de Hindu’s begint op de dag na volle maan. 

Stg. Organisatie Hindoe Media wenst eenieder Shubh Nayá Sál en Shubh Navrátri toe.