2 december: Internationale Dag voor de Afschaffing van Slavernij

Slavernij is niet alleen een historisch relikwie
Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zijn wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen het slachtoffer van moderne slavernij. Hoewel moderne slavernij niet in de wet is gedefinieerd, wordt het wel gebruikt als een overkoepelende term voor praktijken als dwangarbeid, schuldslavernij, gedwongen huwelijken en mensenhandel. In wezen verwijst het naar situaties van uitbuiting die een persoon niet kan weigeren of verlaten vanwege bedreiging, geweld, dwang, misleiding en / of machtsmisbruik.

Bovendien zijn meer dan 150 miljoen kinderen het slachtoffer van kinderarbeid, goed voor bijna een op de tien kinderen over de hele wereld.

De IAO heeft een nieuw juridisch bindend protocol aangenomen ter versterking van de wereldwijde inspanningen om dwangarbeid uit te bannen, dat in november 2016 in werking is getreden.

Achtergrond
De Internationale Dag voor de afschaffing van de slavernij, 2 december, markeert de datum waarop de Algemene Vergadering het Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van de handel in personen en de uitbuiting van de prostitutie van anderen heeft aangenomen (resolutie 317 ( IV) van 2 december 1949).

De focus van deze dag ligt op het uitbannen van hedendaagse vormen van slavernij, zoals mensenhandel, seksuele uitbuiting, de ergste vormen van kinderarbeid, gedwongen huwelijken en de gedwongen rekrutering van kinderen voor gebruik in gewapende conflicten.

Belangrijke vormen van moderne slavernij
Slavernij is geëvolueerd en heeft zich door de geschiedenis heen op verschillende manieren gemanifesteerd. Tegenwoordig bestaan sommige traditionele vormen van slavernij nog steeds in hun vroegere vormen, terwijl andere zijn omgevormd tot nieuwe. De mensenrechteninstanties van de VN hebben het voortbestaan van oude vormen van slavernij gedocumenteerd die zijn ingebed in traditionele overtuigingen en gebruiken. Deze vormen van slavernij zijn het resultaat van langdurige discriminatie van de meest kwetsbare groepen in samenlevingen, zoals groepen van lage kaste, tribale minderheden en inheemse volkeren.

Dwangarbeid
Naast traditionele vormen van dwangarbeid, zoals dwangarbeid en schuldslavernij, bestaan er nu meer eigentijdse vormen van dwangarbeid, zoals migrerende arbeiders, die verhandeld worden voor economische uitbuiting van elke soort in de wereldeconomie: werk in huishoudelijke dienst, de bouwnijverheid, de voedsel- en kledingindustrie, de agrarische sector en bij gedwongen prostitutie.

Kinderarbeid
Wereldwijd werkt één op de tien kinderen. Het merendeel van de kinderarbeid die tegenwoordig plaatsvindt, is voor economische uitbuiting. Dat is in strijd met het Verdrag inzake de rechten van het kind, dat erkent ‘het recht van het kind om te worden beschermd tegen economische uitbuiting en tegen het uitvoeren van enig werk dat waarschijnlijk gevaarlijk is of de opvoeding van het kind verstoort of schadelijk is voor de gezondheid van het kind of de fysieke, mentale, spirituele, morele of sociale ontwikkeling. “

Mensenhandel
Volgens het Protocol ter voorkoming, bestrijding en bestraffing van mensenhandel, met name vrouwen en kinderen, betekent mensenhandel het rekruteren, vervoeren, overbrengen, huisvesten of ontvangen van personen door middel van de dreiging of het gebruik van geweld of andere vormen van dwang voor het doel van exploitatie. Uitbuiting omvat prostitutie van anderen of andere vormen van seksuele uitbuiting, dwangarbeid of diensten, slavernij of praktijken die vergelijkbaar zijn met slavernij, dienstbaarheid of het verwijderen van organen. De toestemming van de persoon die verhandeld wordt voor uitbuiting is niet relevant en als de verhandelde persoon een kind is, is het een misdaad, zelfs zonder het gebruik van geweld.

Bron: United Nations

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *