2 september: Wereld Kokosnoot Dag

Op 2 september 2021 wordt de ‘Wereld Kokosnoot Dag’ (World Coconut Day) gevierd. Een initiatief uit 2009 van de International Coconut Community (ICC) – voorheen APCC (Asian & Pacific Coconut Community), waarvan alle landen lid zijn die kokosnoten verbouwen.

Kokosnoot wordt beschreven als ‘Levensboom’ of ‘Hemelse boom’ of ‘Boom van overvloed’, vanwege zijn unieke eigenschap door te voorzien in voedsel, voeding, drank, gezondheid, esthetisch gevoel, bouwmateriaal en ander nuttig huishoudelijk materiaal.

Kokosnoot is geen noot

Als een kokosnoot geoogst wordt dan zit er nog een groene of gele bast omheen. Als je deze bast er af haalt dan zie je een groene kokosnoot, de “jonge kokosnoot”. Deze “jonge kokosnoot” is dus de onrijpe vrucht. Als je de groene kokosnoot een tijdje laat liggen om te rijpen dan gaat hij bruin verkleuren en komen er haartjes op de schil, en dit is wat wij een “verse kokosnoot” noemen.

Een kokosnoot is de steenvrucht van de kokospalm; met het kokoswater en het kokosvlees voedt de steenvrucht zich. Andere bekende steenvruchten zijn: pruimen, kersen, perziken en abrikozen, avocado’s, olijven, dadels, mango’s en sommige noten soorten.

Kokosolie of kokosvet

Twee namen voor hetzelfde product maar omdat het pas vloeibaar wordt op ongeveer 25 graden zou je normaal gesproken in niet tropische landen altijd “kokosvet” op het etiket moeten zetten.
En dat is meteen de verklaring dat het ook kokosolie wordt genoemd aangezien het in tropische gebieden ietsie warmer is en het daardoor dáár vloeibaar is.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen kokosolie?

Er worden vele voordelen genoemd, ik zal enkele voorbeelden noemen: kokosolie is ontstekingsremmend, heeft een anti-bacteriele werking, bevordert gewichtsverlies, versterkt het immuunsysteem, bevat veel anti-oxidanten en het laurinezuur uit kokosolie kan bacterieen, virussen en schimmels doden.

Er zijn geen officiële bewijzen dat kokosolie gezond is en daarom heeft de Europese Voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) ook nog geen gezondheidsclaims over kokosolie goedgekeurd.

Op deze Wereld Kokos Dag moet het belang van deze boom worden uitgedragen en bewust gemaakt van zijn intrinsieke waarde in het leven van de mensheid. Daarom is de kokosteelt van enorm belang, omdat het zijn waarde ziet in verschillende aspecten van het menselijk leven. Elk deel van de vrucht is op de een of andere manier waardevol en nuttig. Kokosproductie is een alternatieve methode voor voedselproductie en het genereren van werkgelegenheid.

Bron: beleven.org
dagenvanhetjaar.nl
INDIAN MIRROR

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *