21 juni: Internationale Dag van Yoga

21 juni werd uitgeroepen tot de Internationale Dag van Yoga door de Verenigde Naties Algemene Vergadering op 11 december 2014. Dit gebeurde na de oproep van de Indiase premier, Narendra Modi, tijdens zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN op 27 september 2014.

De term Yoga komt uit het Sanskritwoord YUJ en betekent een verbintenis/hereniging: de hereniging van de átmá (ziel) met de Paramátmá (Alziel). De wetenschap van yoga is één van de meest unieke bijdragen van India aan de rest van de wereld; het heeft veel populariteit verkregen door de wetenschappelijke benadering en de voordelen. Yoga beschrijft hoe men de hoogste realiteit kan bereiken. Het is geen religie.

De stichter van yoga is Acárya Patanjali, afkomstig uit het district Gonda (Ganara) in Uttar Pradesh en leefde ongeveer 200 jaar voor Christus.       Hij zal voor altijd bekend staan als een gerespecteerde en vooruitstrevende wetenschapper op het gebied van zelfdiscipline, geluk en zelfrealisatie.
Patanjali beschrijft de controle over adem om controle te verkrijgen over het lichaam, de geest en de ziel. Dit zorgt voor een goede gezondheid en innerlijk geluk.

Yoga is geschikt voor alle mensen, ongeacht leeftijd, geslacht of conditie. Iedereen, jong en oud, kan yoga beoefenen. Of je het nu dagelijks doet of eenmaal per week, yoga verrijkt je leven! Je zal gauw ontdekken dat yoga een positieve invloed heeft op lichaam en geest.

 Er zijn verschillende stromingen van “Yoga”:

  • Hatha Yoga – een systeem van fysieke houdingen of ásana’s, met als hoger doel het lichaam te zuiveren. Het bewustzijn en de beheersing van de innerlijke staat helpen dan bij meditatie.
  • Karma Yoga – onzelfzuchtige dienstverlening aan anderen, zonder gehechtheid aan het resultaat en de prestaties, vanuit het bewustzijn dat het God is, die doet.
  • Mantra Yoga – het centreren van het innerlijke bewustzijn door middel van japa, of de herhaling van bepaalde universele oer geluiden, die een bepaald aspect van de Geest vertegenwoordigen.
  • Bhakti Yoga – volledige overgave in devotie, waardoor men in ieder schepsel en in alles goddelijkheid tracht te zien, waardoor onophoudelijke aanbidding aanhoudt.
  • Gyána Yoga – het pad van de wijsheid, die het ontwaken van het intellect (het openen van het derde oog) benadrukt en vervolgens haar ‘discriminerende intelligence’ toepast om zodoende geestelijke bevrijding te bereiken.
  • Rája Yoga – het koninklijke of hoogste pad van Yoga, vereeuwigd door Sri Krishna in de Bhagavad Gitá en formeel gesystematiseerd in de tweede eeuw voor Christus door de Indiase wijze Patanjali, welke de essentie van alle andere stromingen combineert.

 

10 Redenen om met yoga te beginnen  

  1. Stress vermindering: Yoga beperkt de fysieke invloed van stress op het lichaam. Dankzij de ontspannende werking zal er een daling van het stresshormoon cortisol optreden. Bijkomende voordelen zijn: een verlaging van de bloeddruk en het hartritme, een verbeterde spijsvertering en een verhoogde immuniteit. Verder verminderen de symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid.
  2. Pijnverlichting: Yoga kan pijn verzachten. Studies hebben aangetoond dat het doen van yogásana’s (houdingen) en meditatie, de pijn verlicht van zowel kankerpatiënten, als van mensen met rug- en nekklachten en andere kwalen. Yoga helpt zelfs bij het verwerken van emotionele pijn.
  3. Verbeterde ademhaling: Yoga leert mensen trager en dieper adem te halen. Dit leidt tot een betere longfunctie en het lichaam wordt erdoor aangespoord om te ontspannen. Zodoende neemt de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam wordt opgenomen toe.
  4. Lenigheid: Yoga verbetert ook de lenigheid en beweeglijkheid van het lichaam. Na een tijdje oefenen zullen de ligamenten, pezen en spieren verlengen, waardoor het lichaam verschillende andere houdingen kan aannemen. Daarnaast krijgt men een betere lichaamshouding, wat leidt tot het verzachten van nek- en spierklachten.
  5. Versterkte kracht: Bij ásana’s wordt elke spier in het lichaam gebruikt, waardoor lichamelijke kracht van top tot teen toeneemt. Daarnaast versoepelt yoga de stramme spieren in het lichaam.
  6. Gewichtsverlies: Yoga helpt het lichaamsgewicht op peil te houden. Naast calorieverbranding en stressvermindering, spoort yoga ook aan tot gezonder eten en leidt het tot een gevoel van lichamelijk welzijn en zelfvertrouwen.
  7. Verbeterde bloedcirculatie: Yoga verbetert de werking van de bloedsomloop. Als gevolg van de verschillende ásana’s kan zuurstofrijk bloed de lichaamscellen beter bereiken.
  8. Cardiovasculaire training: Zelfs lichte ásana’s geven cardiovasculaire voordelen. Ze verlagen het hartritme, verhogen het uithoudingsvermogen en verbeteren de zuurstofopname.
  9. Focus op het heden: Yoga helpt ons te concentreren op het heden en creëert een goede balans tussen lichaam een geest. Daarnaast leidt het tot betere concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en een optimaal geheugen.
  10. Innerlijke rust: Dankzij de meditatieve aspecten van yoga, ervaart de mens meer bevrediging en spiritualiteit in het leven. Velen die yoga beoefenden omwille van andere redenen, hebben gezegd dat dit de hoofdreden is waarom yoga een essentieel deel van hun leven is geworden.

                                                                                       OHM,  Bron: Diverse      

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *