21 juni: Internationale Dag van Yoga

21 juni werd op 11 december 2014 uitgeroepen tot de Internationale Dag van Yoga door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dit gebeurde na de oproep van de Indiase premier, Narendra Modi tijdens zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN op 27 september 2014, waarin hij verklaarde:

“Yoga is een onschatbare gave van Indias oude traditie. Het belichaamt eenheid van lichaam en geest, denken en handelen, terughoudendheid en vervulling, harmonie tussen mens en natuur, een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Het gaat niet over de oefening, maar om het gevoel van eenheid met jezelf, de wereld en de natuur te ontdekken”.

Waarom 21 juni?
Dhr. Modi heeft 21 juni voorgesteld, omdat deze dag de “Summer Solstice“, de langste dag van het jaar in het noordelijk halfrond is en een speciale betekenis heeft in vele delen van de wereld. Vanuit het perspectief van yoga markeert deze dag de overgang naar Dakshiṇáyana (de zon gaat in zuidelijke richting). De eerste volle maan na Summer Solstice is bekend als Guru Púrṇimá.

Volgens Sadguru Jaggi Vasudev vond de eerste overdracht van yoga door Shiva (de eerste Guru) op deze dag plaats. Dakshiṇáyana wordt ook beschouwd als een moment van natuurlijke ondersteuning aan degenen die spiritualiteit nastreven.