21 Maart : Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn

Weinig dingen kunnen zo pijnlijk zijn als een snoeiharde hoofdpijn, en sommige van die hoofdpijnen zijn niet zomaar met een paracetamolletje op te lossen. Clusterhoofdpijn komt (gelukkig) maar bij weinig mensen voor, maar wie er last van heeft voelt het dan ook goed. Het is een stekende vorm van hoofdpijn die rond de ogen plaatsvindt en wel 3 lange, lange uren kan duren. Op 21 maart staan we stil bij de aandoening.

21 maart is ieder jaar de Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn. De Dag is uitgeroepen door de International Headache Society, die opkomt voor onderzoek en genezing van alle vormen van hoofdpijn.

Volgens de organisatoren komt clusterhoofdpijn (of CH) bij zo’n 0,12% van de wereldbevolking voor. Daarmee is het een veel minder voorkomende vorm van hoofdpijn dan migraine. Dat maakt ook dat het moeilijk is goede zorg te vinden, omdat veel dokters het niet direct herkennen. Het doel van de Dag is aandacht vragen voor de aandoening en specifiek de symptomen, en om meer onderzoek te doen naar het fenomeen zodat het beter begrepen kan worden.

De organisatie zegt dat 21 maart, de eerste dag van de lente, het perfecte moment is om de Dag te vieren. De datum vertegenwoordigt namelijk de ritmische frequentie van de ziekte. Veel patiënten krijgen daar namelijk rond de seizoenswisselingen alst van.

Bron: fijnedagvan