21 september: Internationale Dag van de Vrede

21 september is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Vrede om ‘de idealen van vrede te promoten’. Op deze dag wordt de nadruk gelegd op een kernwapenvrije wereld die noodzakelijk is. Dit jaar herdenken we immers 70 jaar Hiroshima en Nagasaki. Bij de kernbomaanvallen op 6 en 9 aug. 1945 kwamen honderdduizenden mensen om het leven. Kernwapens maken geen onderscheid tussen militairen en burgers, maken disproportioneel veel slachtoffers en zijn daarom illegaal volgens het internationaal recht. Vandaag zijn er echter nog steeds meer dan 17.000 kernwapens in de wereld. Eén zo’n bom is meer dan 10 keer krachtiger dan de kernbom die Hiroshima vernietigde.

Het draagvlak voor een kernwapenvrije wereld is zeer groot. Wereldwijd ondertekenden de afgelopen maanden 115 VN-lidstaten de zogenaamde “Humanitaire Belofte”, waarbij landen worden uitgenodigd diplomatieke onderhandelingen op te starten rond een internationaal verbod op kernwapens.

De Internationale Dag voor de Vrede biedt veel mogelijkheden om vredesthema’s onder de aandacht te brengen. De Verenigde Naties riepen  deze dag uit in 1981, omdat oorlogen beginnen in de hoofden van mensen, dus is het in de hoofden van mensen waar de vrede dient te beginnen. Aanvankelijk vond de vredesdag plaats op de derde dinsdag in september, maar sinds 2001 werd het de vaste datum van 21 september.

Deze dag moet worden beschouwd als een dag van wereldwijde wapenstilstand en geweldloosheid; alle volken en individuen worden uitgenodigd de vijandelijkheden voor een dag te stoppen.

Bron: www.vrede.be

— Gedachtestreepje —

Iedereen verlangt naar vrede, maar wat is vrede eigenlijk?
En waarom verlangen we er zo naar?
De ultieme staat van vrede en stilte ervaren we in ons huis -de zielenwereld -, maar ook van de goudentijdse paradijselijke wereld kennen we de herinnering aan vrede en harmonie, terwijl we in actie zijn. Mensen ervaren verdriet wanneer er vredeloosheid is en daarom zoeken we naar en roepen we om vrede. Het diepe verlangen naar vrede doet ons uitroepen naar de Zuiveraar Vader.
Het is nu, in deze tijd waarin we ons meer en meer van bewustzijn worden, dat vrede in de wereld niet met geweld zal kunnen worden bereikt. Geweldloosheid brengt vrede… en dat is een individuele keus !

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *