21 september: Wereld Alzheimer Dag

 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft 21 septemberuitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag (World Alzheimer’s Day). Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan dementie.
  Sinds 1994 alarmeert deze internationale dag overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst.

  Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende decennia verdubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing.

  De ziekte van Alzheimer is in 1910 vernoemd naar de Duitse arts Alois Alzheimer (14 juni 1864 – 19 december 1915). Hij beschreef in 1906 het ziektebeeld van zijn patiënte Auguste Deter. Zij had problemen met haar geheugen en na haar overlijden – op 56-jarige leeftijd – onderzocht Alzheimer haar hersenen. Naast atrofie (het verschrompelen van de hersenen) vond hij zogenoemde plaques (eiwitafzettingen) en tangles (kronkels), die nog steeds als karakteristiek gelden voor de naar hem vernoemde ziekte.

 • Het thema voor 2022 is:

         “Know Dementia, Know Alzheimer’s,” waarbij centraal staat de diagnose, de  waarschuwingssignalen van dementie, de nog gaande impact van Covid-19 op dementerenden etc.

Kenmerken van dementie zijn:

 • vergeetachtigheid;
 • taalproblemen, bijvoorbeeld niet op woorden kunnen komen of de betekenis van woorden vergeten;
 • gedragsverandering, bijvoorbeeld ongeduldiger worden, of woedeaanvallen;
 • problemen met dagelijkse handelingen, zoals boodschappen doen of het bedienen van een computer.

Heeft u of uw familielid deze klachten, dan is het verstandig contact op te nemen met de huisarts, die u verder zal begeleiden of doorverwijzen.

 

                                                                                   Bron: beleven.org e.a.